THE GUARDIAN: Армения – МАЛКА страна, ВЕЛИКА нация

Spread the love

Без име

06.05.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Ян Блек, редактор на отдел „Средна Азия” в британското издание The Guardian, е споделил своите впечатления от столицата на Армения – Ереван.

В статията си „Малка страна, Велика нация: Как е оформял Геноцида съвременната Армения?” той разказва за спомените на арменците, както и подготовката на мероприятията за възпоменанието.

11164604_1012473492110078_2441819478561072103_nСподеляйки своите впечатления, авторът пише за цветето Незабравка със своите лилави, жълти и бели цветове, което е символът на Арменския геноцид. Символът Незабравка можеш да се срещнеш навсякъде в града – върху обяви, тениски, чадъри, на колите, дори върху торти.

Авторът споменава и за празненствата на 24 април в Турция по повод годишнината от Битката при Галиполи и подчертава, че това са един от знаците на политиката за отричане на Арменския геноцид от страна на Турция. „Сформирането на паметта се смята за национално задължение. Има изумителна прилика с еврейския геноцид, извършен от фашистите. Като евреите, арменците също имат музей на Геноцида в Ереван, който е първата спирка на чуждестранните туристи”, пише той.

Селото Неркин Саснашен се намира до един манастир, построен през VII век, където къщите са от камък, а пътищата са от пръст. Местните разказват, че корените им са от планинския град Сасун, който се намира в област Батман, на съвременна Турция, и е бил непревземаема крепост срещу турци и кюрди по време на погромите през 1894 година.

Саснашен означава „построен от сасунци”, обяснява автора.

Ян Блек разказва как тези арменци наричат децата си с имената на села и градове от Западна Армения, която днес се намира в територията на Турция и така запазват спомена за тях, както и да предават от поколение на поколение националните си традиции.

„Някои от тях са пътували до Турция за да намерят корените си, но това е било за тях много вълнуващо, разтърсващо и сърцераздирателно изпитание. Други не искат да пътуват до собственото си Отечество, като туристи. Ако границата с Турция бе отворена, с кола можеше да се стигне до планина Арарат за 90 минути. Но сега трябва да се пътува през Грузия и пътуването трае 14 часа”, пише автора.

Към края на статията си авторът споменава част от арменците, които са станали световноизвестни личности.

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *