News. Bg: Ердоган е готов за всякакво развитие и за Трета световна война

Spread the love

15.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Създаването на американски военни бази в Сирия е насочено срещу Русия и може да послужи като причина за избухването на Трета световна война, коментира турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турски медии.

Ердоган обяснява, че Турция трябва да е готова за всяко развитие и отбеляза, че в момента в Сирия има около 20 военни бази на САЩ.

“Възниква въпросът защо военните бази на САЩ в Сирия са необходими и изглежда, че тези бази са насочени срещу Русия и Иран“, допълва Ердоган.

За първи път бившият премиер на Турция Ахмет Давутоглу говори за евентуална Трета световна война през 2015 г.

“Необходимо е да се положат максимални усилия, за да се предотврати избухването на Трета световна война”, обясни тогава Давутоглу.

Русия ще ускори доставките на ракети С-400 за Турция, коментира руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция в Москва заедно с турския си колега Мевлут Чавушоглу, съобщава “Ройтерс”.

Русия и Турция се договориха през декември, Москва да започне да доставя ракетните системи през първото тримесечие на 2020 г.

Чавушоглу коментира, че Турция и Русия са добри партньори. Дълбоки социални и културни връзки обединяват двете държави. Икономиките се допълват взаимно, а в енергийната сфера потенциалът за сътрудничество е огромен. Трябва да се създадат необходимите условия за използване на този огромен потенциал, смята той.

Турските власти решиха да придобият две батареи С-400 от Русия. Двете страни се споразумяха също така за технологично сътрудничество за разработването на противоракетни системи в Турция.

В края на февруари, САЩ призоваха Турция да се откаже от закупуването на зенитно-ракетни системи С-400 от Русия, като в противен случай на Анкара могат да бъдат наложени санкции, пише турският вестник “Хабертюрк”, позовавайки се на източник във Вашингтон.

Изданието съобщава, че неназован американски официален представител е изразил опасения във връзка със закупуването от страна на Турция на руски противовъздушни системи, тъй като те могат да “повлияят неблагоприятно на оперативната съвместимост на НАТО“, като е признал, че в светлината на наскоро приетия закон от Конгреса САЩ могат да наложат санкции на Анкара.

По-рано министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу определи като неприемлив езика на заплахи във връзка със закупуването на С-400, добавяйки, че Анкара първоначално е планирала да придобие системи за противовъздушна отбрана от съюзници в НАТО, но те “вечно имат някакви проблеми“. Заради това Турция започна преговори с други страни и през декември 2017 г. подписа споразумение с Русия за доставка на С-400.

НАТО също предупреди Турция с последствия при придобиване на С-400 от Русия

Придобиването на руската противовъздушна ракетна система С-400 “Триумф” от Турция поражда сериозни опасения в НАТО, написа в началото на март специализираното издание Breaking Defence, цитирайки председателя на Военния комитет на западния военен алианс Петър Павел. По думите му, С-400 са несъвместими с технологиите на НАТО, поради което руските зенитно-ракетни системи ще бъдат използвани като отделна единица, която няма да бъде интегрирана в общата противовъздушна отбрана на алианса.

Главният проблем обаче според Павел се заключава в оперативната информация, която ще включва данни за военната инфраструктура на НАТО в Турция. Тази информация, подчертава Павел, по-късно ще бъде запазена в руските системи.

Ръководителят на Военния комитет на НАТО също така е изразил загриженост относно обстоятелството, че експлоатацията на С-400 изисква определено ниво на подготовка, като във връзка с това ще бъдат изпратени руски специалисти в Турция, за да инструктират местните военни. Тези експерти от Русия, опасява се Павел, ще имат достъп до критично важна разузнавателна информация, която в бъдеще може да бъде предадена на руските власти.

Русия доставя зенитно-ракетни комплекси С-400 на Саудитска Арабия. Сирия, Ирак, Судан и Египет са възможни кандидати за закупуването на руската ПРО система С-400.

Русия може да продаде зенитно-ракетни комплекси С-400 на САЩ, заяви в интервю за американски вестник Изпълнителният директор на държавната корпорация “Ростех” – Сергей Чемезов. Русия вече се договори да достави С-400 на няколко държави, включително Китай, Турция и Саудитска Арабия.

Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *