National Geographic: Сюрреалистични гледки от планината Арагац в Армения

Spread the love

11.01.2018 ГАНТЕХ АРАРАТЯН – National Geographic в нова статия разкри историята за това как британският фотограф Тоби Смит реши да документира планината Арагац в Армения, която е застрашена от изменението на климата, а снежните върхове и ледниците бавно се свиват.
Частично финансиран от Project Pressure, благотворителна организация, документираща световните ледници и с фондът Explore Armenia от фотографската фонадция Luminous Endowment, той се опита да документира начина, по който изменението на климата нарушава общностите, които все още живеят в Арагац.
Фондът Explore Armenia е създаден чрез дарение от водещата банка в Армения AmeriaBank. Безвъзмездната помощ е в размер на $3000 и се присъжда два пъти годишно. Постъпленията от безвъзмездните средства се използват за подпомагане на пътуванията до и в Армения с цел създаване на образи, които документират хората, културата и ландшафта на страната.
Смит планира да направи пътуването през лятото, когато не само ще се справи лесно, но и ще може да документира количеството на снеготопене на върха. Но, както често се случва в живота, не всичко върви по план. Едва през ноември 2017 г. Смит успява да се заеме с пътуването си.
Пътуването до върха е два часа, което започна в ранните сутрешни часове, около 3:00 ч. При пристигане, видимостта е ограничена, заради обилните снеговалежи и снежните бури. Те не са продължителни – около две минути, но Смит успява да направи снимка на замръзнал кръст на върха на планината, преди да се спусне. Този кръст е сред любимите му образи, казва той, тъй като представлява част от проекта, който започва да се оформя в глава му, колкото повече научава за тази тайнствената страна.
“Проектът на Смит, който той нарече” Небето и Земята на Арагац “, се оказва по-малко за представянето на отстъпващ ледник, отколкото за изчезването на средствата за препитание на онези, които зависят от Арагац”, се казва в списанието.
“Планината има странен начин да обедини хора от различни сфери на живота, като множеството истории, които започнаха с Арагац, но се простряха далеч отвъд склоновете й към топлите сърца и умове на всички, които наричат ​​тази планина дом”.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *