BBC: Екранизацията за героичната защита на Муса-Даг е спряна от Турция

Spread the love

30.01.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Британската радиостанция BBC 3 подготви специална програма, посветена на книгата “40 дни на Муса-Даг” от известния австрийски писател и драматург от еврейски произход Франц Верфел.
В рамките на 50-минутно излъчване творбата на Верфел може да се нарече най-трогателният исторически роман на ХХ век, разказващ истинската история на 53-дневната защита на арменците на хълма Муса Карадаг през 1915 година по време на Геноцида.
“Тази книга открива най-дълбоката рана в съвременната история, когато Османската империя реши да унищожи напълно своите граждани от арменски произход. От първото издание през 1943 г. книгата е била многократно забранявана, но това не спира превеждането й на 34 езика”, казва Мария Маргарис, авторът на радио предаването на BBC 3.
Според нея Холивуд, в средата на ХХ век, многократно е искал да заснеме “40 дни на Муса-Даг”, но намесата на турското правителство всеки път предотвратявала създаването на филма.
Припомняме, че благодарение на усилията на музей-института за Арменския геноцид се намериха 25 неизвестни досега фотографии, направени по време на евакуацията на самозащита на Муса Карадаг от френски военни кораби.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *