AGBU-АРМЕНИЯ И АМЕРИКАНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ В АРМЕНИЯ СЪЗДАДОХА ГРУПА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ТЕХНОЛОГИЧЕСКО РАЗВИТИЕ НА СТРАНАТА

Spread the love

13.06.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 13 юни т.г. министър-председателят на Република Армения Никол Пашинян прие членовете на групата, която изследва възможностите за технологическото развитие на Армения. Изследователската група е създадена по инициативата на AGBU (Парекордзаган)-Армения и Американския университет в Армения, съобщават от пресслужбата на правителството на Република Армения.

В срещата са участвали министърът по високотехнологическата промишленост Акоб Аршакян, директорът на Американския университет в Армения Армен Тер-Кюрехян, новоизбраният директор на университета Карин Маркидес, председателят на университетското настоятелство Лоурънс Питс, директорът на канцеларията на AGBU в Армения Вазген Якубян, председателят на „Синопсис Армения” Ерванд Зорян, изпълнителният директор на програмата за технологическо изследване на Армения Артур Халатян и др.

Премиерът оцени високо дейността на групата и отбеляза, че един от приоритетите на правителството на Република Армения е развитието на технологическата икономика. Никол Пашинян подчерта важността за подготовката на висококвалифицирани специалисти в сферата на технологиите и добави, че правителството постоянно държи под внимание въпроса за висококачествено образование в страната. Той отбеляза, че за целта в образователната сфера предвиждат радикални комплексни реформи. Премиерът благодари на членовете на изследователската група за тяхното участие и за подкрепата на технологическото развитие на Армения.

Членовете на групата, които са висококвалифицирани специалисти от различни световни авторитетни научноизследователски институти, представиха резултатите от своите изследвания за технологическото развитие на Армения. Те по-специално подчертаха важността да се създадат тесни връзки между образователната система на страната и бизнеса, за да могат студентите по-ефикасно да се ориентират за специалността.

Страните на срещата обстойно обсъдиха технологическите възможности на Армения и стъпките, които трябва да бъдат предприети.

Превод от арменски: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *