23 ЮНИ, 2019 г. – ПРАЗНИК НА ПЪРВОПРЕСТОЛНИЯТ ХРАМ СВЕТИ ЕЧМИАДЗИН

Spread the love

23.06.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Втората седмица след Петдесятница се казва „Празник на Араратската долина”, защото през същата седмица се празнуват някои от свещените за арменците празници.

В понеделник се отбелязва празникът на девиците Св. Хрипсиме, във вторник –на девиците св. Гаяне, в четвъртък –Йоан Кръстител и епископ Атанагине, мощите на които Крикор Лусаворич е положил в църквата, която той построил в град Муш, в област Тарон. В съботата е празникът Излизането на Крикор Лусаворич от Хор Вирап (дълбоката яма), а в неделята – на Свети Ечмиадзин. Те са онези светци, върху мъченическия живот на които е основана Арменската апостолическа света църква. По тази причина празниците им предшестват празника на Първопрестолният храм Свети Ечмиадзин, който е установен от Крикор Лусаворич.

Това е празник за възпоменаването на тържественото освещаването на храма Свети Ечмиадзин, както и видението на свети Крикор Лусаворич, според което той е бил построен. Според това видение, небето се отворило и Единородният Божи Син, съпроводен от ангелите, слязъл в центъра на град Вахаршапат, ударил с чук по сатанистския езически храм и го разрушил. След това светецът видял един храм в светлини и в облаци, издигнат на мястото на езическия храм, построен с колони и сводове.

В резултат от всичко това сред арменците окончателно се изтрива идолопоклонството и вместо това се издига Арменската апостолическа православна света църква и Арменската патриархална власт, чрез които се въплъщава вярата, която се бе сформирала след тривековно апостолическо проповядване в Армения.

По време на празника на Първопрестолният храм Свети Ечмиадзинвъв всички Арменски църкви се извършва „Патриархален молебен” за запазването и подсилването на Първопрестолният храм Свети Ечмиадзин и Арменската апостолическа православна света църква.

От книгата “Празници и традиции

на Арменската апостолическа църква”

на отец Бардухимеос Агопян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *