17–годишна АРМЕНКА от Канада може да предизвика революция в медицината

Spread the love

Февруари, 2015

11.02.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – 17–годишната арменка от Канада–Анна Похарян се оказа в центъра на вниманието на канадското общество и медиите. Анна, която учи в едно от местните гимназии, е успяла да изобрети нов апарат за диализа, който може да се смята за революция в сферата на медицината. Както пише арменският вестник „Хоризон” от Канада, Анна дълго време е изучавала работата на апарата за диализа и е успяла да изобрети нов негов прототип.

Апаратите за диализа струват около 30 000 долара, а апарата на Анна излиза около 500 долара. Нейният модел е удобен и достъпен и може да се използва в домашни условия.

Хемодиализата е процедура, която пречиства организма от вредните метаболизми на кръвта, с което помага на пациентите, чийто бъбреци не могат да действат самостоятелно. В зависимост от тежестта на поражение на бъбреците, хемодиализата се приема няколко пъти седмично. Похарян е заявила, че иска да облекчи положението на тези хора. „Процедурата изсмуква много енергия от пациентите и след това те са много изтощени. Но с новия апарат пациентите няма да имат нужда няколко пъти седмично да ходят в болницата и да прекарат там часове, а често и възникват проблеми, свързани с преместването на болните до болницата”, заявил Анна за телевизия CBS.

За да завърши откритието си, Анна дълго време прекарала в болницата, където била доброволка и изучавала апаратите за хемодиализа. Когато е била включена в научния учебен проект в гимназията, предпочела да работи върху откритието, което може да промени системата на здравеопазването и да улесни живота на пациентите. За това свое изобретение момичето е работило около 300 часа.

В разговора си с медиите, Анна изразила надежда, че един ден нейното откритие ще бъде приложимо по целия свят.

Компанията Hema-Quebec й предложило лятна практика, за да може в реалния живот да прилага откритието си. „Човечеството ще спечели от този апарат, защото ще позволи да се намали значително цената на услугата, както и продължителността на процедурата. Това е просто чудесна инициатива”, заявил директорът на компанията Луи Тибо.

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *