ЛЮБОПИТНО: Армения и арменците в живота на великия Владимир Висоцки

Spread the love

ГАНТЕХ АРАРАТЯН, 01.08.2018 – Армения и арменците са имали огромна роля в живота на всеизвестния музикант, композитор, поет и артист Владимир Висоцки. Дори има сведения, че по време на единственото си посещения в Армения Висоцки е кръстен в Арменската апостолическа църква.

12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nВ живота на Владимир Висоцки е имало няколко арменци, които са оказали огромно влияние върху съдбата и изкуството му. Той е израснал под грижите на мащехата си Евгения Лихалатова (Мартиросова), която е имала арменски корени. Тя обичала Владимир като собствено дете.

Резултат с изображение за висоцький арменияСъпругата на Висоцки – Марина Влади в книгата си „Прекъснат полет” пише, че Висоцки винаги е говорел за Женечка (така наричал той мащехата си) положително и топло.

Висоцки е обичал много арменците. Основите на тази любов са поставени още от раните години на поета. Висоцки е бил близък приятел с арменеца Левон Кочарян, син на Народния артист на Арменска ССР Сурен Кочарян.

Още като млади, Висоцки и Кочарян са наели апартамент заедно със съветския режисьор и артист Василий Шукшин. Апартаментът на великолепното трио винаги е бил пълен с хора. Всяка вечер са идвали приятели и познати, и са организирали домашни концерти.

Резултат с изображение за висоцкиВеднъж, по време на подобна вечер, все още неизвестният Висоцки е изпълнил за приятелите си една от своите творби. Тайно от всички Кочарян го е записал. Този запис се превърна в истински фурор в СССР и тъкмо него откри Висоцки пред света.

В живота на Висоцки огромно влияние е имал и друг арменец – световноизвестният цирков артист Леонид Енгибарян (Енгибаров), преждевременната смърт на който Владимир Висоцки е преживял тежко. За Енгибарян той веднъж казал: „Сред моите любими артисти има един, към когото нежността е безкрайна. Наричат го Енгибаров.”

Висоцки е бил близък приятел и със световноизвестния кинорежисьор, легендата Сергей Параджанов.

Резултат с изображение за висоцки арменияВладимир Висоцки само веднъж е бил в Армения, но и досега легенди разказват за това посещение. Дори казват, че тъкмо тогава Висоцки е бил кръстен в Арменската църква. По време на това посещение той е успял и да претърпи катастрофа заедно с арменския писател и преводач Давит Карапетян, но по чудо са били спасени.

Върху Висоцки са оставили огромни впечатления планините на Армения, забележителностите и историческите паметници.

Въпреки че Висоцки тогава вече бе забранен музикант, арменския му приятел Давит Карапетян успява да организира негов концерт в една от залите на Културния дом към КГБ.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *