115 г. от рождението на АРАМ ХАЧАТУРЯН (1903-1978)

Spread the love

29.01.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН-  Хачатурян беше първият съветски човек, който бе поканен на аудиенция при Папата

През 1960 г., композиторът Арам Хачатурян, когото италианците ще запомнят след първия му концерт в Рим през 1950 г., бе удостоен със званието Почетен професор на италианската музикална академия „Санта Чечилия“.

Званието „професор на италианската музикална академия „Санта Чечилия“ се дава само на най-известните музиканти на нашето време, и благодарение на Арам Хачатурян сред редките имена се появи и това – арменското.

По време на посещението на Хачатурян в Италия през 1963 г., ректорът на Музикалната академия в Санта Чечилия проф. Бустини предлага на композитора да се срещне с папа Йоан XXIII. Хачатурян се съгласява и след няколко дни заедно със съпругата си посещава Ватикана.

НА СНИМКАТА: ПРОКОФИЕВ, ШОСТАКОВИЧ И ХАЧАТУРЯН

“Арам Хачатурян си припомня Ватикана като огромна сграда, подобна на музей. През тези години, Съветския съюз не е имал дипломатически отношения с Ватикана, и Арам Хачатурян бе първият гражданин на СССР, който се срещна с папата. Разговорът им продължил около половин час. Както по-късно си припомня, Хачатурян, папата го попитал много интересни въпроси за изкуство“, разказва директорът на къщата-музей на композитора Армине Григорян.

Папа Йоан XXIII изразил възхищението си от работата на Хачатурян и добавил, че арменците са малко на брой, но са дали на света много гении.

В края на срещата, папа Йоан XXIII връчил на Арам Хачатурян възпоменателен медал с неговия образ, а на съпругата на композитора – кръст. Няколко дни по-късно Хачатурян получил от Ватикана снимки, направени на срещата, които днес се съхраняват в Дом-музея на композитора в Ереван.

Когато Арам Хачатурян се завръща в СССР, мнозина не повярвали, че композиторът е удостоен с аудиенция при папата. Приели това за легенда. Но снимките разсейват съмненията.

Арам Хачатурян е Герой на социалистическия труд, Народен артист на СССР, Народен артист на Арменската ССР, Народен артист на грузински ССР, Народен артист на Азербайджан ССР, композитор, чиито произведения са включени в класическата музика на ХХ век, която се изпълнява на най-добрите сцени по света.

На снимката: Хачтурян и Че Гевара

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *