103 ГОДИНИ ОТ ГЕНОЦИДА НАД АРМЕНЦИТЕ!/ ВИДЕО

Spread the love

СПЕЦИАЛНА ПРОЖЕКЦИЯ НА ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ “ИЗКОРЕНЯВАНЕ”, 2017 г., на режисьора Костадин Бонев. Филът е съвместна продукция на България и Армения.

24 април 2018 г. от 18:30 ч. в “Лъки-Дом на киното”

Билети ще се раздават на Сборния пункт “Парк “Дондукова градина” ( до EVN) в 17:15 ч. Средствата за прожекцията са осигурени от даренията на пловдивчани за 24 април 2018 г.

Защо режисьорът Костадин Бонев избира  темата за разпада на Османската империя и събитията, свързани с Геноцида над арменците?

Според него  българите и арменците имаме обща история, векове сме живели на територията на една обща империя и това е оказало известно влияние върху съдбата ни. Днес не можем да отречем, че тези дълги години са сложили някакъв отпечатък върху нашето мислене и манталитет, казва режисьорът. Освен това арменците са много плътно свързани с българската история. Дори само ако говорим за Арменската рота, участвала в Балканската война, която се е борила на страната на България. Дори ако споменем тесните връзки между съпротивителните движения в нашата страна и Армения по време на Османската империя в края на XIX-и и началото на ХХ век, контактите на арменските революционери с ВМРО и т.н.

В последните години бяха създадени достатъчно филми от неарменски режисьори, свързани с Геноцида над арменците. Ние жадно поглъщахме всеки един, който достигаше до нас. Но документалния филм „Изкореняване“ отваря темата в друго измерение А голяма част от документалните кадри, които ще видите във филма не са показвани досега. Режисьорът е достигнал до дълбоките архиви на българското външно министерство и попада на изключително важни документи, които включва във филма. Той пътува два пъти и до Армения за да свърже фактите и да получи търсената обективност. Там намира сътрудници в лицето на свои колеги от документално студио „Хайк“ и директорът на Музей-института за Геноцида над арменците в Ереван, Хайк Демоян, който му предоставя ценни материали като дневникът на Джамал паша, дневника на американския посланик Моргентау, материали от военния трибунал в Константинопол през 1919 г. Тях режисьорът е търсел доста упорито и за него те са желязно доказателство.

Защо създателя на филма избира това заглавие „Изкореняване”? Тази дума той заимства от известния журналист от арменски произход, убит в Истанбул през 2007 г.  – Хрант Динк: „Моите предци го наричаха по анадолски – сеч, аз го наричам „изкореняване“.

Работата по филма, който е продукция на „Тривиум филмс” и на арменската документална студия „Хайк“ продължава четири години. Той е реализиран с подкрепата на Националния филмов център в България, филмовата компания Златната кайсия в Армения и Full Moon Wolf.

Кой е Костадин Бонев?

Роден е в Трявна. Следва театрознание във ВИТИЗ „Кръстю Сарафов”. Специализира кино и телевизионна режисура.

Той е скромен, уравновесен, не обича да вдига шум около себе си, но има с какво да се гордее.

Негови филми са отличени с награди на български кинофестивали и много международни – Прага, Милано, Берлин, Ню Йорк, Бразилия.

Един исторически филм е безсмислен, ако няма някакви проекции към днешното време, смята режисьорът Костадин Бонев

 

 

“Изкореняване” развълнува бургаската публика

Документалният филм “Изкореняване” на режисьора Костадин Бонев бе показан на 18 март 2018 г. в рамките на 16-ия “София филм фест на брега”.

86-минутният филм любопитно и майсторски разказва, представя факти и търси причината за Арменския геноцид. Режисьорът присъства на прожекцията, която видимо развълнува публиката и събуди множество въпроси.

“Филмът е направен по лична инициатива. Важните неща стават, не когато големите лидери ги формулират, а когато ние отдолу ги подхванем. В момента в София организираме прожекции на филма в колкото се може повече български кина и искаме да го покажем по едно и също време на 24 април.”, сподели режисьорът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *