10 хил. души взеха участие в митинг срещу президентските избори в Азербайджан

Spread the love

13.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – На 10 март 10 хил. души взеха участие в митинг срещу президентските избори в Азербайджан, съобщи партията на Народния фронт. Предварителните избори бяха инициирани от властите, за да ги превърнат в не-алтернативни, заявиха протестиращите, организирани от Националния съвет на демократичните сили (NUSD), партиите на Народния фронт и „Мусават“ в Баку.

Както пише “Кавказки възел”, опозицията протестира срещу президентските избори в Азербайджан. В навечерието на делото организаторите бяха призовани в главното полицейско управление в Баку за предупреждение.

Полицията опроверга данните в съобщение, разпространявано днес: “1,500 членове и поддръжници на опозиционни партии взеха участие в митинг, нямаше сериозни нарушения на обществената сигурност и законността”, съобщиха от полицейското управление в Баку.

Лидерът на Националния фронт партия на Азербайджан (PFPA) Али Керимли, заявил че митингът се провежда под надслов: “да кажем не на грабежа и на фалшивите избори на монархията”. Той съобщи също за опитите на властите да нарушат провеждането на митинга.

Според Керимли, ако хората мълчат, сегашното правителство ще бъде постоянно. “Но този режим не трябва да мисли за разширяване на правителството, а за това как да опакова куфарите си и да напусне сцената”, каза Керимли.

Президентските избори в Азербайджан са насрочени за 17 октомври 2018, но на 5 февруари, президентът на Азербайджан – Илхам Алиев призова за предсрочни избори за 11 април. Централната избирателна комисия на Азербайджан вече е регистрирала четирима кандидати за президент. Националният съвет на демократичните сили (NCJA), партията “Мусават” и “UMID” отказаха да участват в изборите, а движението “Републиканска Алтернатива” и „Умид“ казаха, че няма да признаят резултатите от тях.

Според Керимли “в продължение на 15 години управление властта на Илхам Алиев не можа да разреши нито един проблем на страната”.

“Те (правителството) е допринесло само за повишаване на бедността в страната, богата на природни и човешки ресурси. Всичко това се случи, заради огромната корупция и нарушения на правата на обикновените граждани, това е всичко, против което протестираме”, каза Керимли. Участниците в митинг обявиха липсата на политическа конкуренция в Азербайджан

Ръководителят на партия “Мусават” – Ариф Хажили, в речта си по време на срещата подчерта, че партията му е против предсрочни избори, предаде кореспондентът на “Кавказки възел”.

„Изборите няма да отразят свободната воля на народа. В страната няма обстановка за справедлива политическа конкуренция, а Избирателните комисии са под ръководството на властите”, каза той. “Азербайджан не е готов за демокрация и ако им се даде картбланш, страната ще се превърне в Афганистан или Сирия” – каза той.

Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *