10 причини да посетите Армения (Снимки, Видео)

Spread the love

Първопрестолния Св. Ечмиадзин1. Арменската цивилизация е една от най-древните цивилизации в света, съществуваща още от ІV хилядолетие преди Христа. Арменците са и първият народ, който приема християнството като държавна религия, още през 301 г. Първата християнска църква в света, датираща от 301-303 г., е построена именно в Армения.

Арменски Хачкар в манастира Хахбад, Армения2. Страната е и изключително богата на исторически паметници, сред които специален интерес представляват старите манастири, разположени сред великолепна природа и с уникалните хачкари /богато орнаментирани с врязана резба каменни плочи, на които има издялан кръст/.

Ереван и пл. Арарат13. Посещението на Армения ще ви предостави възможност да видите и най-красивата планина в света – библейският Арарат, който е и най-високата планина в света /спрямо основата й, а не спрямо морското равнище/. Според завета, Ноевият ковчег се е озовал именно на върха на тази планина. Страната е приютила още един рекордьор – второто по височина в света планинско езеро /след Титикака/ – езерото Севан, което пленява със своята необятност и красота. Любопитен e още и фактът , че 90 % от цялата територия на Армения е разположена на надморска височина над 1000 метра.

SONY DSC4. Арменският Стоунхейдж – Карахунж или Зорац Карер – е обсерватория, съществувала 3500 г. преди Стоунженд и 3000 г. преди египетските пирамиди. Разположена е на площ от 7 хектара в южната част на страната и представлява композиция на над 223 каменни ступи и колони. Съоръжението е имало различни приложения, за които може да се гадае. Преводът на едното от имената означава Военни камъни, а значението на другото име, с което наричат местността е Пеещите камъни, заради звукът който извежда вятъра движейки се покрай каменните блокове.

armenian_kognac_6_2325. Арменската кухня, арменското вино и коняк заслужават специално внимание щом става дума за неща, с които страната се слави по света. Виното от нар има отличен вкус, не случайно графичният символ на туристическият бранд на Армения е именно плодът нар. Прословутият арменски коняк е запазил и до сега своя отличен вкус и безспорно е една от запазените марки на страната, а едно от първите му рекламни лица е Уинстън Чърчил, който открито заявява, че най-добрият коняк в света е именно арменският. Арменската кухня не отстъпва по вкус и традиции на напитките, които може да опитате в страната – изобилие от месо, свежи зеленчуци, екзотични комбинации – Кавказ знае как да ви нахрани вкусно! А за десерт ви препоръчваме да опитате кайсиите, които се раждат в арменската долина – “Prunus armeniaca” е латинското наименование на кайсията и това съвсем не е случайно, а дали знаете, че кайсията е единственият плод, който съдържа злато в състава си ?

chopanuxi6. Армения е интересна и защото е страната с най-дългата въжена линия в света – дължина 5,7 км. Лифтът се нарича „Крилете на Татев” и изкачва посетителите високо в планината, за да се насладят на комплекса Татев /от 10 в./ Завладяваща природна красота и приказни пейзажи !

armenia_gems_big_97. Армения е страна, в която UNESCO е отбелязало три обекта и всеки от тях заслужава вашето внимание. Първият включен обект в списъка на Юнеско за културното наследство /през 1996 г./ е манастирите Хагпат и Санахин. През 2000 г. се включват Манастирът Гехарт и Долината Горен Азат. 2000 г. маркира и присъединяването на комплекса Ечмиадзин – катедралният храм и църквите, а също така и археологическата забележителност Звартноц.

Agulismap8. Да сте в Армения означава също и да сте стъпили на Пътя на коприната. От общо 7000 км., 500 км. са на територията на страната.

1400592011030409. Столицата на Армения – Ереван е град с богата история, който продължава да е жизнен и одухотворен урбанистичен център. Създаден през 782 г. пр. Хр. градът често е наричан „розовият” град, заради материалът използван при построяването на много от сградите тук – розовият туф. На територията на града може да видите крепостта Еребуни, дала името на града. По античност, тя изпреварва дори вечният Рим с 29 години. Вечерно време Ереван става център на младежки дух и нощен живот с множество прекрасно осветени забележителности, с пеещите фонтани, баровете, дискотеките и казината…

10. Но какво би била една страна без нейните хора! В Армения сте добре дошли и гостоприемство ще почувствате от всеки, с когото се срещнете. Местното население, което шеговито определя себе си като „наследниците” на Ной, е изключително добронамерено и готово да ви разкрие очарованието на родината си. Творци и знаменити личности прославят Армения по цял свят – сред тях Жоакин Мурат /Оваким Мурадян/ – маршал и сътрудник на Наполеон; художникът Айвазовски; писателите Хенри Троят /Левон Торосян/ и Уилям Сароян; композиторът Арам Хачатурян; Артем Миколян – дизайнерът на бойния самолет МИГ; изобретателят на цветната телевизия – Хованес Адамян; певецът Шарл Азнавур; поп иконата Шер /Шерилин Саркисян/; прочутият шахматист Гари Каспаров; тенесистът Андрей Агаси и много други.

Е, това е само малка част от удоволствието, наречено Армения.

Източник: www.tourchance.eu

One thought on “10 причини да посетите Армения (Снимки, Видео)

  1. Dano njakoj den da imam shtastieto da posetja stranata na moite praroditeli!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *