10% от арменците смятат, че страната върви в правилната посока

Spread the love

15.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Центърът за изследователски ресурси в Кавказ – Армения, анализира отношението към демокрацията и възприемането на демократичните институции в Армения, като използва резултатите от проучването “Живот в прехода” (LiTS), проведено през 2010 г. и 2016 г. от Европейската банка за възстановяване и развитие както и базата данни на „Кавказки Барометър“ през 2011 г. и 2017 г.
Според проучването 10% от анкетираните са съгласни, че политиката на страната е правилна или определено върви в правилната посока, а удивителни 46% не вярват, че положението в Армения ще се подобри.
По-малко от 20% от анкетираните посочиха, че в Армения има закон и ред, справедлива съдебна система и политическа опозиция, а по-малко от 10% вярват в справедливостта на изборите. Също така, резултатите на „Кавказки Барометър“ показват, че около 70% смятат, че страната изобщо не е демократична (33%) или демократична, но с големи недостатъци (37%); само 3% смятат, че Армения е пълна демокрация.
“Арменците осъзнават значението на демокрацията. Въпреки това, тяхното положително отношение към нея отслабва от (оправданата) липса на доверие в съществуващите демократични институции и липса на подобряване на политическата среда през годините”, заключава изследването.

Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *