10 ОБРАЗА, които символизират АРМЕНИЯ

Spread the love

Без име

20.05.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Сайтът 100Lives.com е представил 10 образа, които символизират Армения. Кои са те? Представяме Ви всеки един от тях с
кратки обяснения

  1. СИМВОЛЪТ НА ВЕЧНОСТТА

Арменският символ на вечността е един от най-значимите елементи на арменската култура. Този символ, който е оцелял от древните църковни орнаменти до наши дни, често може да се види върху логото на най-различни компании, както и върху съвременни сгради. Този символ често се приема за знака на слънцето.

  1. АЗБУКАТА

Сред символите на Армения азбуката може би е най-уникалното, която е изиграла огромна роля за сформирането на арменската идентичност. Според традицията, 36-те букви на арменската азбука са Божи дар, който е даден на св. Месроб Мащоц. Продължително и почти непроменена Арменската азбука се използва от V век сл.Хр.

    3.ХАЗЕР (арменски музикални ноти)

Когато говорим за нотопис, в съзнанието на хората веднага изниква петолинието, сол ключа и нотите. Но арменците са имали собствена система за написване на ноти, наречена „хазер”. През вековете тази система става толкова сложна, че хората забравят как да я разчитат. Въпреки това, през следващите векове системата се опростява и отново започва да се използва. Тя и до днес се изучава в Армения и се приема като национална версия за писане на ноти.

  1. ХАЧКАР (каменни кръстове)

Арменските хачкари (каменни кръстове) са уникални екземпляри на изкуството, които са издълбани върху вулканичен туф. В исторически план хачкар-ите са били поставяни, като надгробни паметници, но често са представени като декоративен елемент за или в религиозни и културни постройки.

  1. ХЕКСАГРАМНАТА (с шест лъча) ЗВЕЗДА

Хексаграмната звезда, която най-вече се свързва с юдаизма, може се се открие издълбана върху древни арменски църкви и хачкари. Много често в средата на звездата е издълбан символът на вечността.

  1. ЗНАМЕ

Откак съществува арменското знаме, е било подлагано на различни промени. Има версия, че авторът на знамето на Република Армения е отец Хевонт Алишан, от ордена „Мъхитарян”, който е създал първоначалният му вариант още през XIX век. 11164604_1012473492110078_2441819478561072103_nВ момента арменското знаме е копие на флага на Първата Република Армения (1918-1920 г.) – трикольора е червен, син и оранжев (на арменски се нарича кайсиев цвят).

Червения цвят символизира арменските планини, вековната борба на арменския народ, християнската вяра, независимостта и свободата на Армения. Синия цвят символизира желанието на арменския народ да живее под мирно небе, а оранжевия – творческият дух и трудолюбието на народа на Армения.

  1. КИЛИМИ

Изключително приятно за окото е, когато се вгледате в арменските килими: те са красиви, богати с разноцветните си орнаменти и тайнствени символи. Традиционният стил на това народно изкуство се среща по цялото Арменско плато. Те се различават според местата, където са тъкани. В момента най-известни са килимите, направени в Арцах (Планински Карабах).

  1. АРАРАТ

Най-известният символ на Арменската култура е образа на планината Арарат, с нейните два върха. Той е навсякъде – от национални и държавни символи до тениските на футболистите. Около Арарат са обединени арменците, а според Библията на върха на Арарат е спрял Ноевия ковчег.

  1. НАР

Нарът символизира плодородие, изобиелие и благоденствие, но в същото време е много вкусен. Нарът присъства в арменската култура – от изкуството до архитектурните орнаменти и сувенири. Например, световноизвестният кинорежисьор Сергей Параджанов е нарекъл своят филм, посветен на великия бард Саят Нова, „Цветът на нара”.

     10. ГЕРБЪТ

Лъвът и орела в герба на Армения са били символи на арменски царски династии в продължение на хиляди години. Те държат заедно щит, върху който са представени четирите царски династии на Армения, а в центъра е планината Арарат. В герба присъстват и пет елемента: меч, скъсани вериги, сноп от пшеница, лента и пера. Те символизират смелостта, борбата на арменския народ за свобода и независимост, творческия талант на арменците и миролюбието на народа на Армения.

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *