10 ГОДИНИ МОДЕРНО АРМЕНСКО ОБРАЗОВАНИЕ: Проведе се традиционния лагер ХайЛер под мотото на AVC – 10 години Арменски виртуален колеж

Spread the love

22.08.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – От 27 юли до 3 август т.г. се проведе лагер ХайЛер-2019, който отново събра деца от 4 града в страната: Пловдив, Хасково, Стара Загора и Бургас.

В красивата долина на Перперешка река, тихо ромонеща в Родопите, лагерниците се разположиха в кокетни бунгала, а чудесно поддържаните между тях тревни площи предразполагаха за най-различни занимания на открито.

Още в първия ден отговорникът на лагера Нора Дерандонян, заедно с аниматорите Моника Шишманян, Алекс Дойкова и Михаил Тенчев (пом.-аниматор) обединиха по възраст и интереси лагерниците в отбори и ги запознаха с програмата през следващите дни.

Първи помощници им бяха отговорниците по групи Мери Мовсесян Калудова, Хрипсиме Хачадурян, Хрипсиме Нурикян, Силвия Гелгелян, Неделина Мнацаканян. Лагерът ни имаше и още невидими и скромни помощници, без които лагерният живот нямаше да е толкова интересен – Степан Дерандонян, Гаро Хачадурян и Месроб Тонгурян. Те подготвяха и организираха онази част от Програмата, която имаше нужда от силата и опита им. Но за това ще стане въпрос по-нататък.

Така започна Първия ден – настаняване и брандиране на лагерната зона. Всеки получи своята тениска и шапка, и нужните пособия, с които лагерниците започнаха да сътворяват своите отборни плакати.

Разделени по отбори, под наблюдението и съветите на аниматорите Моника, Алекс и Мишо децата изляха своето въображение върху картоните, а времето беше с нас – слънчево, но прохладно. Припомняне на молитвата и раздаване на текстове за песента “Карун, карун е”, подготовка на график за репетиции на арменския танц “Кочари” бяха част от заниманията през първия ден.

След това започна подготовката за следващия ден – празникът Вартавар.

Четете подробности в бр. 233 на вестник „Парекордзагани цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *