Японски експерт: Археологическите паметници са съкровището на Армения

Spread the love

12.01.2018 ГАНТЕХ АРАРАТЯН – „Археологическите паметници са съкровището на Армения и затова се нуждаят от сериозна защита“, каза в Ереван докторът от университета “Токай” – Макото Аримура.

Д-р Аримура сътрудничи с Института по археология и етнография на Националната академия на науките в Армения в продължение на пет години,  като обект на неговия интерес е неолитния период. На пресконференция с арменските журналисти, относно концепцията за неолита, д-р Аримура заяви, че е работил в Сирия и Турция, Централна Азия и Грузия.

“В Сирия и Турция има много неолитни паметници. Въпреки това данните ни за Кавказ от 10 до 6 хиляди години пр.Хр. се нуждаят от по-задълбочено изследване”, заяви той.

Говорейки за хан Лернагог 1 (8-7 хил. Пр.н.е.), открит през 2017 г. в района на Армавир, експертът отбеляза, че и преди са били проведени много разкопки в долината на Арарат, но няма археологически обект, датиращ от периода 10 до 6 хил. г. пр. Хр., който да е бил намиран.

“Тъй като не можахме да намерим по-древни останки, опитахме се да търсим другаде. Започнахме проучване и преди пет години намерихме Лернагог 1. Тази година извърших разкопки с моите колеги и моите ученици. Намерихме много предмети от обсидиан и кости. Проучванията показват, че ханът е по-стар от 7 хиляди пр. Хр. Откриването на архитектурата в Лернагог беше истинска изненада. Това е уникална находка за този период в този регион. За съжаление, разкопките не са приключили. Тази година ще изкопаем хана напълно. Мисля обаче, че продължаването на разкопките може да доведе и до намирането на други подобни селища”, каза д-р Аримура, добавяйки, че по-рано такива паметници не са били откривани в Армавир.

Според неговата оценка, от гледна точка на неолита, Армения е от особена важност, защото тук е открита дивата пшеница и е възможно култивирането на пшеницата да е започнало точно от този регион.

“Архитектурните паметници трябва да бъдат защитени, защото в противен случай са застрашени от унищожение. Те са съкровището на Армения. Тук има много добри специалисти, което е много важно за нашето сътрудничество”, подчерта д-р Аримура.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *