Шефер смята статуквото в Арцах за краткотрайно

Spread the love

07.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Американският съпредседател на Минската група Андрю Шефер потвърди ангажимента си за мирно уреждане на арцахския конфликт, но в същото време заяви, че статуквото не може да се поддържа в дългосрочен план.
“Дългосрочната политика на САЩ, която се споделя от съпредседателите на Минската група, е, че справедливо разрешаване трябва да се основава на принципите на международното право, включително и Заключителния акт от Хелзинки и основните принципи на неизползване или заплаха от сила, териториална цялост. Също така сме убедени, че сегашното статукво не може да остане в дългосрочен план и че няма военен начин за разрешаване на този конфликт”, каза Андрю пред издание „Тренд“.
Андрю Шефер каза още, че Съединените щати като съпредседател, са ангажирани с процеса на преговори в рамките на Минската група на ОССЕ и продължават да насърчават управниците и външните министри на двете страни да се срещнат възможно най-скоро за да се възобновят дискусиите по ключови въпроси, включително спазването на взетите решения във Виена и Санкт Петербург.
Припомняме, че шефът на съвместния щаб на ОДКС, генерал полковник Анатолий Сидоров каза, че ОДКС не ще бъде в състояние да подкрепи Арцах в случай на война.

Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *