ШВЕДСКИ ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ бе на мисия за установяване на факти в Арцах (Нагорни Карабах)

Spread the love

12 февруари 2018 г.  ГАНТЕХ АРРАТЯН -По инициатива на Европейската арменска федерация за справедливост и демокрация (EAFJD), членът на Европейския парламент Ларс Адактусон и началникът на екипа му Чарли Ваймърс бяха на проучвателна мисия в Арцах.

В рамките на посещението евродепутатът Адактусон и Ваймърс бяха приети от Президента на Република Арцах –  Бако Сахакян, Министърът на външните работи Масис Майлиян и Председателят на Народното събрание Ашот Гулян. Г-н Адактусон и г-н Ваймерс размениха мнения с членове на “Група за приятелство с Европа” на Народното събрание на Арцах.

По време на срещите се подчерта значението на подобни проучвателни мисии като средство за получаване на информация от първа ръка за реалността в Арцах и развитието в страната. Беше подчертано, че не може да се намери устойчиво решение на конфликта без активно ангажиране на хората на Арцах в мирния процес и без те да бъдат изслушани. Един от повдигнатите въпроси беше значението на мерките за изграждане на доверие, по-специално на механизма за разследване на ОССЕ, който значително ще намали напрежението. Арменската страна изрази пълната си подкрепа за тази мярка за изграждане на доверие, като заяви, че ще предотврати жертвите и ще бъде основна предпоставка за разбираем диалог.

Коментирайки посещението, Президентът на EAFJD, Каспар Караметян заяви: “Парламентарната дипломация е основен инструмент за преодоляване на изолацията, наложена на хората на Арцах, да им даде гласност, да се бори срещу дезинформацията и да създаде възможности за сътрудничество. Изграждането на мостове и насърчаването на основните права на хората в Арцах са основен приоритет за нас”.

Мисията продължи до 27 януари и даде възможност на шведските делегати да задълбочат своето задълбочено проучване в текущите събития в Арцах.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *