Членове на Конгреса отбелязват 30-годишнината от анти-арменския погром в Азербайджан

Spread the love

15.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Конгресмените Адам Шиф и Джим Коста изнесоха речи в Конгреса по арменските въпроси, като към тях се включи и конгресмен Франк Палоун младши, по случай 30-годишнина от провеждането на анти-арменски погроми в Азербайджан – Сумгаит, Кировабад и Баку, съобщиха от арменската асамблея на Америка.
По покана на ръководството на арменския кабинет, делегация от Арцах, водена от президента Бако Саакян, се намира във Вашингтон на едноседмично работно посещение, където ще могат да се срещнат и да говорят с членовете на Конгреса, относно укрепването на отношенията между САЩ и Арцах.
“На 27 февруари 1988 г. до 200 арменски цивилни граждани, живеещи в град Сумгаит в Азербайджан, са били убити, изнасилвани, осакатени и дори изгаряни живи без причина, различна от тяхната етническа принадлежност. Това безсмислено насилие беше предизвикано от враждебната, анти-арменска реторика от азербайджански граждани и длъжностни лица срещу тези невинни хора. В продължение на три десетилетия Азербайджан предприе стъпки, за да прикрие тези престъпления срещу човечеството и да отхвърли зверствата в Сумгаит. Още по-обезпокоително е, че извършителите на тези събития и подобни насилствени атаки оттогава се възхваляват като национални герои.”
Той добави: “Ще продължа да работя с колегите си от Арменския конгрес, за да се помнят жертвите на погромите в Сумгаит и да се осъдят всички актове на насилие срещу хора, само заради тяхното съществуване. Надявам се колегите ми да се присъединят към мен, за да отхвърлят насилствената реторика и сплашването, като подновим ангажимента си за постигане на колективен и траен мир “.

Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *