ЦРУ ДОКЛАДИ: Атентатите на арменската групировка ASALA бяха най-смъртоносните сред атентатите на подобни групировки по света

Spread the love

Резултат с изображение за asala

20.01.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН, ИСТОРИЯ – Централно разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е разсекретило около 13 милиона документи, които се отнасят от периода на Студената война, войната във Виетнам и в Корея, разузнавателните и контраразузнавателните дейности в различни държави.

12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nСред тях има много документи, които по един или друг начин се отнасят за арменците, Армения и Арменската диаспора. Част от тях са посветени на дейността на „Арменската тайна армия за освобождаване на Армения“ (ASALA).

В документа, озаглавен „ASALA: Запазваща се международна заплаха”, се отбелязва, че групировката се бори срещу репатрирането на арменците към СССР. Например, тя настоявала да бъдат закрити офисите в Италия, които са помагали на арменците да репатрират в Съветска Армения. През 1979 г. било осъществено нападение над един от тези офиси. По -късно е постигнато споразумение със АSALA да спрат дейността си на територията на Италия, освен към турските мишени в страната. Офисите в Рим се закриват.

В документите е отделено място и за международните връзки на групировката. Отбелязва се, че организацията има връзки с палестински групировки, с ЕТА на баските, с „Червените бригади” в Италия, с Кюрдската работническа партия (РКК) и с властите на Сирия.

В един друг доклад, изготвен през 1981 г. със заглавие „СССР подкрепя международния тероризъм и революционното насилие”, няма факти, които да показват връзка между Москва и ASALA, но пише, че Москва се опитва да създаде връзки с всички репатриращи групи, които представляват етническо малцинство. Москва е успяла да създаде връзки с арменски организации в Ливан и в Западна Европа. В доклада ASALA е представена като „най-активната сред международните терористични групировки”. Експертите в ЦРУ отбелязват, че според докладите от 1980 г., арменската тайна армия е имала връзки с палестинските групировки, които са били подкрепяни от Москва.

Втората забележителна въоръжена арменска групировка е „Борци за справедливост за Арменския геноцид“ (JCAG). В докладите се отбелязва, че организацията няма връзка с ASALA, нито с други групировки или държави. Според ЦРУ, JCAG е създадена от АРФ „Ташнагцутюн”, за да се противопостави на нарастващата симпатия към марксистката ASALA, след като става ясно, че ASALA привлича към себе си по-радикални и млади членове на „Ташнагцутюн” (към тях се присъединява сина на един от високопоставените ръководители на партията).

ЦРУ характеризира отношението между ASALA и JCAG като „конкурентна” и отбелязва, че често едно успешно нападение на едната групировка принуждава другата също да планира нападение, за да не остане назад.

Според докладите на ЦРУ, за разлика от ASALA, борците от JCAG участват само в едно нападение. Много рядко се е случвало, някой от тях да е участвал втори или трети път.

Докладчиците на ЦРУ се отбелязали, че между ASALA и другите арменски въоръжени групировки е имало сложни отношения. ASALA отказвала дори всякаква подкрепа от други групировки, тъй като те, за разлика на ASALA, са били твърдо против нападенията срещу не-турски мишени. През 1983 г., поради отхвърляне на тази тактика на ASALA, една част от нейните членове се отцепват от групировката и обявяват, че ще нападат единствено „военни мишени”, имайки предвид турските дипломатически и други държавни институции, изключвайки гражданските мишени.

Сред документите е запазена и стенограма от предаването на PBS Newshour, което е излъчено през 1985 г., в което експертът Питър Шанакер отбелязва, че ASALA е най-опасната групировка в света, като аргументира думите си с това, че ако жертвите от атентатите на други подобни групировки са били около 14%, то жертвите от атентатите на ASALA са 87%.

ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА: През 1975-1983 год. арменските въоръжени групировки са извършили 203 атентата, от които само 14 са били обявени за неуспешни.

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *