ХРОНОЛОГИЯ на Арменския геноцид – Юли, 1914 година (Част IX)

Spread the love

Февруари, 2015

22.06.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Представяме на Вашето внимание хронологията на Арменския геноцид, началото на който бе поставен още през 1878 година, когато по време на международните преговори бе повдигнат Арменският въпрос. Правителството на Османската империя изработи един план за Арменския въпрос, в който се заявява: „Няма арменец, няма Арменски въпрос”. Арменският информационен сайт “Гантех Араратян” периодично ще представя на Вашето внимание цялата хронология на събитията, които са свързани с Геноцида над арменския народ.

Юли, 1914 година

През м. юли 1914 година се е състоял Конгресът на АРФ „Ташнагцутюн” (традиционна арменска политическа партия). Тогава вече се е чувствала приближаващата война и Арменската Революционна Федерация свикала конгрес, за да реши позицията на арменците при евентуално възникване на война.

Научавайки за този конгрес, ръководството на младотурците изпращат двама свои представители – Наджин бей и Шакир Бехаеддин, които заемали важни позиции в ръководството на своя партия. От името на турската партия „Обединение и прогрес” те говорили пред конгреса и представили на арменците следните искания: първо, конгресът да обяви от името на всички арменци, че арменците както в Турция, така и в Русия, в случай на война, ще бъдат лоялни към Турция, второ, да бъдат организирани арменски отряди, които ще воюват срещу руснаците, трето, арменците трябва да организират въстание в Кавказ и в тила на руската армия. След това заявили: „…ако арменците заемат подобна позиция, след войната ще им бъде дадено право да създадат своя независима държава върху някои арменски територии в Турция и в Русия”.

Конгресът, в отговор на исканията на ръководството на младотурците заявили, че при война арменците на Османската империя и в Русия ще се окажат един срещу друг, тъй като те са поданици на различни държави и са верни към своите държави. А колкото се отнася до въстанието в Кавказ, в решението на конгреса се подчертава, че „…конгресът не може да говори от името на арменците в Русия, тъй като те са поданици на друга държава”. Заедно с това, конгресът много ясно заявил решението си: „…Ако турското правителство реши да започне войната, то тогава арменците в Турция ще изпълнят задълженията си, които ще бъдат упражнени върху тях и ще служат в армията на родината, ще защитават страната, както другите поданици на империята”.

Не било лесно да бъде взето подобно решение, понеже това означавало братоубийствена война за арменците, имайки предвид, че арменците, живеещи на границите с Русия също щяха да изпълнят своя граждански дълг към Русия.

11164604_1012473492110078_2441819478561072103_nНо младотурците останаха разочаровани от решенията на конгреса, понеже арменците отказаха да обърнат руските арменци срещу Русия в Кавказ и да организират въстание в руската армия. Имайки предвид това решение на арменците, Бехаеддин Шакир, който бил един от дейните организатори и палачи на Арменския геноцид, се развикал на конгреса: „Това е предателство!”

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *