ХРОНОЛОГИЯТА на Арменския геноцид – 10 юли, 1908 година (Част IV)

Spread the love

Без име

12.06.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Представяме на Вашето внимание хронологията на Арменския геноцид, началото на който бе поставен още през 1878 година, когато по време на международните преговори бе повдигнат Арменският въпрос. Правителството на Османската империя изработи един план за Арменския въпрос, в който се заявява: „Няма арменец, няма Арменски въпрос”. Арменският информационен сайт “Гантех Араратян” периодично ще представя на Вашето внимание цялата хронология на събитията, които са свързани с Геноцида над арменския народ.

10 юли, 1908 година

В Османската империя все повече узряваше идеята да се освободи от кървавия султан. Образуваха групировки, целта на които бе да бъде разрушена султанската система. Постепенно, обединявайки се, тези групировки се превърнаха в движение, което получи името „Младите турци”.

Скоро младотурците създадоха своята партия „Иттихад ве тераки” (Комитет за единство и прогрес).

През м. юли 1908 година, в последствие от преврата на Младите турци, султан Абдул Хамид II изгуби властта, а през 1909 година бе свален от трона.

Младотурците излязоха на политическата сцена с девиза „Свобода, равенство, братство”, който бе деклариран от страна на Френската революция през XVIII век. Всички народи на империята, независимо дали са мохамедани или християни, с радост приеха свалянето на „червения султан”. Хората мислеха, че в историята на Османската империя започва нова епоха.

11164604_1012473492110078_2441819478561072103_nКакто разказва Муса Пренс, „радващите се … арменци, турци, гърци се прегръщаха по улиците.” Но, както много скоро стана ясно, младотурците бяха маскирани шовинисти, които продължаваха политиката на гоненията и кланетата на султаните. Те бяха носители на идеята да се създаде „чиста” турска нация, чрез асимилацията на всички народи в империята. Те смятаха, че в името на тази идея не бива да се спира пред нищо, дори да бъде извършено масово избиване.

Източник: Armeniangenocide100.org

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *