ХРОНОЛОГИЯТА на Арменския геноцид – август-октомври, 1914 година (Част X)

Spread the love

Февруари, 2015

26.06.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Представяме на Вашето внимание хронологията на Арменския геноцид, началото на който бе поставен още през 1878 година, когато по време на международните преговори бе повдигнат Арменският въпрос. Правителството на Османската империя изработи един план за Арменския въпрос, в който се заявява: „Няма арменец, няма Арменски въпрос”. Арменският информационен сайт “Гантех Араратян” периодично ще представя на Вашето внимание цялата хронология на събитията, които са свързани с Геноцида над арменския народ.

август-октомври, 1914 година

На 01 август 1914 г. започва Първата световна война, която продължава четири години. Основните участници в нея са били две вражески военнополитически съюзи, сформирани в края на XIX век и в началото на XX век – Антанта, ядрото на която бяха Англия, Франция и Русия и от другата страна Централните държави – Германия, Австро-Унгария и Италия, към които после се присъединява Турция.

Във войната са включени 75% от населението на земята – над 1,5 милиард души, а 74 милиона човека са мобилизирани в армиите. На различни места жертви от войната достигат до 10 милиона души, а 20 милиона са ранени.

На 29 октомври 1914 г.  Османската империя, която се управлява от правителството на младотурците, съставено от министъра на вътрешните работи Талаат, военният министър Енвер и военноморският министър адмирал Джемал, официално се включва във войната. След месеци, в едно интервю за американска медия, Енвер обяснява причините за присъединяването на Турция към войната по следния начин: „Несъмнено светът трудно възприема, че Турция не е същата, каквато беше преди. Днес воюва не турското правителство, а турския народ. Медиите на Франция, Великобритания и Русия пишат много за това, че Турция влезе във войната, за да помогне на Германия. Това е правилно на този етап, но не и за онзи етап, когато ние мобилизирахме нашите сили. Днес Австро-Унгария и Германия помагат на нас, а ние на тях. Ние се мобилизирахме, 11164604_1012473492110078_2441819478561072103_nзащото нямахме друг избор. … Русия, превземайки нашите територии, ни заплашваше в Черно море и Кавказ, а Англия развиваше военни действия срещу Месопотамия и бе разположил морските си сили пред Дарданелите. Ние изчакахме една седмица и обявихме война. Турция сега има добре подготвена и въоръжена 2- милионна армия. Толкова са ни оклеветили, че сега ние искаме с оръжия да ги убедим, че ние, като нация, не сме мъртви, както някои твърдят.” (Associated Press, 20.04.1915)

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *