ХРАНТ ДИНК: АРМЕНСКИЯ ГЛАС НА БЕЗГЛАСНИТЕ В ТУРЦИЯ

Spread the love

Днес, 19 януари 2017 г., се навършват 10 години от убийството на турския журналист от арменски произход
Хрант Динк.

Динк бе застрелян от млад турски ултранационалист пред офиса на вестник „Агос“, на който той бе главен редактор. Изминаха десет години, а разследването на убийството още не дава категорични отговори… Но блестящото наследство на Динк остава, въпреки сеизмичните трусове в Турция през годините след убийството му.

Динк безстрашно постави чувствителни въпроси за Арменския геноцид в крехката атмосфера на Турция през 2000 г. Той бе кормилото на „Агос“, седмичен двуезичен вестник, който създаде през 1996 г. Много скоро вестникът попадна в публичното пространство и бързо предизвика смут в Турция.

За „Агос“ Динк казваше, че е имал за цел да бъде „прозорец и врата“: „Арменската общност, която досега е била затворена, пожела да се отвори към външния свят. Една от основните ни цели е да се отвори арменската общност за обществото като цяло. Средство към това беше „Агос“, предизвикателството на арменците в Турция“. Свидетелствата за хилядолетното Анадолско арменско наследство не могат да бъдат изтрити. Динк разби стереотипите на Арменската диаспора за турските арменци като „затворници или ренегати“, разби табутата и постави на открито предразсъдъците и дискриминацията.

Убийството на Динк не дойде от нищото – това бе предизвестена смърт. Гневената кампания от страна на турските националисти помрачиха последните години от живота му. Лешоядите започнаха да кръжат над него, след като Динк оповести своето откритие през 2004 г., че Сабиха Гьокчен, осиновената дъщеря на Ататюрк, е бил арменка, останала сирак и изтръгната от сиропиталище в Източен Анадол. Той беше подложен на заплахи за живота си, медиите го очерниха, последваха серия преследвания на основание скандалния член 301 за „обида на турската идентичност.“

Днес се прекланяме пред пионерски живот на Динк – един живот, който все още е пътеводната светлина в тъмните времена – 10 години след убийството му.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *