Хиляди се събраха в Степанакерт за да отбележат 30 години от Арцахското движение

Spread the love

14.02.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Хиляди жители на Арцах се събраха на площад “Ренесанс” в Степанакерт във вторник, за да отпразнуват 30-годишнината от освобождението на Арцах, като започнаха серия от събития, организирани, с които да се отбележи годишнината.
Президентът на Арцах-  Бако Сахакян ръководи шествието на лидерите, заедно с вторият президент на републиката Аркадий Гукасян, Архиерея на Арцахската арменска епархия Паргев Мартиросян, ветерани на Арцахското Движение, високопоставени държавни служители, представители от Армения и Диаспората, както и чуждестранни гости.
В обръщението си Сахакян поздрави хората на Арцах и цялата арменска нация, като сложи силен акцент на важния момент, който се превърна в освободителна борба.
“Годината 1988 беше повратна точка в историята на арменската нация. Преди три десетилетия цялата арменска нация събра сили, сви юмрука си и предупреди целия свят за готовността си да се бори за свобода и сигурен живот в родината си”, каза Сахакян.

Участниците в митинга с плакати, знамена и призив “Единство”, преминаха през централните улици и площад „Възраждане“ на столицата Степанакерт до мястото, където бяха планирани тържествата.

Архиереят на Арцахската епархия на Арменска апостолическа църква архиепископ Баркев Мартиросян даде благословията си на участниците в митинга.

В рамките на събитията бе представен и документален филми за движението в Арцах.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *