ФРАНЦИЯ ИСКА ДА ДОПРИНЕСЕ ЗА ПРИЗНАВАНЕТО НА АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

Spread the love

26.04.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Франция възнамерява да допринесе за 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nпризнаването на арменския геноцид като престъпление срещу човечеството и няма да се повлияе от никакви лъжи, заяви премиерът Едуар Филип в днешното отбелязване на този геноцид в Париж, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

От 2001 г. Франция публично признава арменския геноцид от 1915 г., припомни Филип, който ръководеше церемониите в присъствието на представители на френската държава и дипломати.

През февруари президентът Еманюел Макрон се ангажира 24 април да е ден за годишно възпоменание на геноцида. С учредяването на този ден “Франция възнамерява да допринесе за признаването на арменския геноцид като престъпление срещу човечеството, престъпление цивилизацията”, заяви Едуар Филип.”

Франция няма да се впечатли от никакви лъжи, от никакъв натиск. Стремим се към историческата правдивост и помирението”, добави той.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заклейми тези, които “поучават Турция за арменския геноцид”, по-специално Франция, която той обвини, че е виновна за геноцида в Руанда.

От април 1915 до юли 1916 г. милион и половина арменци са избити в Османската империя, припомни Филип.

Той спомена в тази връзка неотдавнашните кървави атентати в Шри Ланка и Нова Зеландия и изрази съжаление, че “мъже, жени и деца са нападани и убивани заради това, което са вярвали, заради това, което са били”.

Филип подчерта, че Париж следи “особено бдително съдбата на християните на Изток, чието съществуване и цивилизация са подложени на множество атаки”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *