Фондация „Хрант Динк“ – “AGENDA-2018” : Темата за „Календарник – 2018“ е Памет

Spread the love

13.03.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Човешката памет е чувствителна и лесно се задейства. Един незначителен аромат ни връща в детството ни или мелодията, звучаща в ушите ни, може да ни накара да визуализираме лицето на стар приятел, когото не сме виждали от години или абстрактната картина на нашата родина. Паметта обаче, не е само да помним или забравим; тя е незаменима част от нашите собствени идентичности и следователно – ежедневие. Тя има решаваща роля както в големите ни решения за бъдещето, така и в малките ни ежедневни избори.
Паметта е “дневникът, който всички носим с нас”, както е казал ирландския поет и драматург Оскар Уайлд. Паметта със сигурност е суровината на всяка носталгия, независимо дали е сладка или горчива, но може също така да предизвика притеснения или страхове. Понякога се страхуваме да не забравим, а понякога – да помним. Можем да се притесняваме от това да загубим паметта си или да не забравим дадена история, която искаме да оставим в миналото или двете едновременно.
Колективната памет притеснява и плаши онези, които имат власт, които най-много стоят зад куп престъпления, защото “слабостта на човешката памет е забравата” – хората забравят, но общностите не забравят лесно. Това е и причината, поради която могъщите се нетърпеливи да пренапишат миналото. Колкото по-големи са престъпленията, които се опитват да скрият, толкова по-голямо е усилието им да променят паметта на обществото. Не напразно нациите се стремят да установят официална история, но истината за миналото вече е проникнала в колективната памет и не може да бъде изтрита, а само стъпкана.
Смисълът, който се приписва на паметта, е различна при всеки човек, както е различна практиката на запомняне и обекта, който носи паметта. Сега считаме, че интернет е най-сигурният склад за съхранение и предаваме способността си да съхраняваме и помним заедно с “безопасното и неограничено” средство на технологиите, което се случва все по-често.
Тазгодишният ни Календарник поставя въпроса за паметта в обхвата на различни аспекти и асоциации. На страниците му сме записали всички неща, които искаме да запомним и споделим за паметта: от филмите и книгите, които се съсредоточават върху забравата и спомените в анадолските квартали, които са станали места на тъга, от “винтидж” дрехите до музеите, които пренасят миналото в настоящето и говорят за бъдещето, от колекционирането до животните и способността им да запомнят, от жени, които лично представляват истината с техните свидетелства, съпротива и съществуване, от натрупване до архивиране.
Като че ли 2018 има място в нашите спомени, които никога не искаме да забравим …
Програмата включва мюсюлмански, алевитски, арменски, гръцки, сирийски, кюрдски празници и специални дни, както и националните празници в Турция.
Темите от дневния ред, публикувани от Фондация „Хрант Динк“ през изминалите години, бяха Храна (2017) Игри (2016), 1915 (2015), Улици (2014),Граници (2013), Изпитания (2012), Тълпи(2011) и Армения (2010 г.).
Можете да си набавите Календарника ни от магазините и онлайн книжарниците. Ако не можете да го намерите в родния си град, моля не се колебайте да се свържете с нас.

Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *