Филм на РОБЪРТ ГЕДИКЯН е признат за един от най-добрите НА ФИЛМОВИЯ ФЕСТИВАЛ В ТОРОНТО

Spread the love

10.11.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Новият филм “Вила” на френския филмов режисьор, сценарист и продуцент от арменски произход Роберт Гедикян впечатли журито на Международния филмов фестивал в Торонто.

“Той има свой собствен уникален подход как да представи проблемите и хумора на екрана. Филмите на френско-арменския режисьор често се основават на исторически събития. Последният – “Вила” е философска история, в която семейството на Марсел помага на хората, прогонени от техните страни и изоставени на произвола на съдбата им”- се казва в американското издание «The People’s World».

Също така авторът на статията отбелязва, че изпълнителният директор и основен продуцент на фестивала е оценил филма на Гедигян като един от най-хубавите филми, участващи в конкурса.

Робърт Гедикян е роден през 1953 г. в Марсилия. През 1977 г. пише първия си сценарий за филма, режисиран от Рене Фере – “Фернан”. През 2000 г. той взе социална драма “В града всичко е спокойно,” през 2002 г. – мелодрамата “Мари-Жо и две й любови”, която беше избрана в основния конкурс на кинофестивала в Кан.

Припомняме, че Робърт Гедикян е режисьора на нашумелия наскоро филм, създаден през 2015 г., за Арменския геноцид, излъчен по българската телевизия през м. ноември т.г. – „Не ми казвай, че момчето е лудо“ по романа „Бомбата“ на испанския писател Хосе Антонио Гуриаран. А самият писател получи през 2014 г. наградата „Гарбис Папазян“.

Редактирано от вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *