„Усмивката на Каиса“ – многопластовият живот на шах-дом „Левон Ованезов“ – Варна

Spread the love

20.04.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – В последните месеци на 2017 г., в редакцията на вестника получихме обширно информационно-познавателно по съдържание и обем издание, посветено на шах-дом „Левон Ованезов“ – Варна.

„Усмивката на Каиса*“ е поредната книга на автора Левон Ованезов, която е посветена на единствения по рода си шах-дом в България, а сигурно и в Европа, и се ръководи от единствения арменец в България,  арбитър, член на ФИДЕ –  Левон Ованезов. Той е неуморим да организира, провежда и мотивира своите шахматисти, членове на шах-дома, от десетилетия.

С това издание той отбелязва 25 години от създаването на Дома, но преди всичко я посвещава на своята покойна съпруга Луси, която дава съгласието си дома им да се превърне в зала за шах-турнири, както и място да се събират интелектуалци и автори, кореспондиращи с издавания в града национален вестник „Литература и общество“.

В живота на Дома намират своето място много ценители на шаха – доктори, доценти, професори, поети, журналисти, музиканти и др., за които турнирите спомагат да поддържат своята форма, бистър ум и стават привлекателно място за срещи и свободни разговори. Често си организират развлекателни мероприятия, по време на които свободно се изявяват поетите, музикантите и творците – тук всеки се чувства в свои води, в подкрепа на което са и думите на покойния доц. Христо Ганев, член на Дома: „шахът е самоактуализация на личността“.

Дълга е историята на Дома и е пълна с живот. Награди, Поздравителни адреси, Почетни знаци от Общината и от тези, които Левон Ованезов е направил съпричастни по един или друг начин през изминалите 25 години, и които вече се чувстват привързани към дейността на шах-дома.

Да се подготви такова издание вероятно изисква много време, но познавайки автора мога да кажа, че умението му да напластява информацията, пословичната му акуратност да я събира и систематизира, както и невероятната му памет, дори и на 93-годишна възраст, със сигурност е била в услуга на начинанието му.

В изданието е събран почти целия ценен архив на шах-дом „Л. Ованезов“. Но по-силно впечатление прави детайлно изразеният формат на ценните Грамоти и форми на признание за дейността на Дома. Изключителна заслуга за това има Левон Ованезов – той е генераторът, моторът за тези събития и резултатите са налице. В днешния глобализиран свят, когато всичко, което търсим го намираме в Гугъл, за радост шаха не е свързан с него… останала е една ниша, подвластна изцяло на човешкия не-механичен избор – „Усмивката на Каиса“ замества услугите на интернет търсачките и в нея е закодиран животът на шахматния дом в България. Над 35 състезатели и други са почетни членове на Дома, в това число и вицесветовният шампион г.м. Веселин Топалов.

Пъстър и многослоен е животът на Дома: всяка година се провежда верига от 24 турнира по блиц и ускорен шах, честват се рождените дни на членовете, ежегодно се празнуват финалите на турнира, кореспонденцията с медиите е постоянна и още разказано в 320 страници, в които се преплитат събития, бележат се  върхове, успехи и признателност, като оставят място и за възходящо настроение, което авторът създава чрез разкази за задружния живот на членуващите шахматисти – майстори на спорта и любители; споделя химна на шах-дома, публикува стихове и оди, посветени на шахмата, шах-дома и на действителната легенда в днешно време – Левон Ованезов, на различни поводи, в които се ражда мзика и поезия.

Левон Ованезов е награден със златен почетен знак за „Заслуги към град Варна“ от името на Община Варна (2014 г.), наред с Почетния знак и медал „За хората с добри сърца“ от фондация „Помогни на нуждаещите се“, журналистическо дружество „Европрес“, граждански форум „Съвет на нацията“….

Докато прелиствах повече от 100 страници, на които авторът е разположил „шахматната“ поезия, едно стихотворение, написано от Станислав Пенев, за мен категорично постави художествена поанта на древната игра в 25-годишния шах-дом:

Да си известен шахматист,

си все едно вълшебник странен:

отличен си като спортист,

а всеки твой ход, е забавен.

 

Духа си влагаш във игра               

и с фигури, и със обрати –

въртиш световната съдба,

редиш царе и демократи.

 

Из стихотворението „В търсене на златното руно“,

посветено на шах-дом „Левон Ованезов“

 

А в следното четиристишие Костадин Коручев е нарисувал образа на Левон Ованезов с най-точните точните думи:

Човек на възраст, жизнен, вдъхновител-

Добър и от арменско потекло.

На мъдрост, честност и стремеж учител-

Забележим, горд, в светло облекло.

 

Из стихотворението „На стогодишен трон“ на Костадин Коручев

 По повод 25-годишния юбилей на шах-дома, председателят на „Сдружение Литературно общество-Варна“ –Станислав Пенев официално прави следните предложения: 1. Шах-дом „Левон Ованезов“ да бъде предложен за рекордите на Гинес, а Левон Ованезов  за най-възрастния в света активно състезаващ се шахматист“. 2. Левон Ованезов да се предложи за държавната награда на Република България „За заслуги“.

* Каиса – Богиня и покровителка на шахмата

Хрипсиме ЕРНИАСЯН

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *