Уругвайският министър ще откаже среща с турската делегация

Spread the love

30.01.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Арменската общност в Уругвай изрази недоволство за официалното посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, насрочено за 7-8 февруари.
“Членовете на арменската общност обмислят начини да демонстрират своето недоволство по време на посещението на турския лидер в южноамериканската страна и вече активно протестират в социалните мрежи”, се посочва в уругвайския вестник ” El Pais “.
Вестникът съобщава, че членът на уругвайското правителство Лилиам Кечичян, от арменски произход, ще откаже да се срещне с членове на турската делегация като протест срещу посещението на Ердоган.
„Ел Паис“ също така добави, че арменската общност обеща да покаже на турския президент, че арменците от Уругвай си спомнят факта за Геноцида, извършен от Османската империя.

Арменската общност в Републиката наброява около 15 000 членове.
В последните часове стана ясно обаче, че Ердоган отменя посещението си в Уругвай. Вероятната причина са публикуваните в уругвайските медии статии, които в последно време съобщаваха за недоволството на Арменската общност и подготвяните демонстрациите срещу посещението на Ердоган. Като причина се сочи също и започналата военна операция на Турция в Сирия.
Но в неделя,  в столицата на Уругвай, вече бяха пристигнали агенти на турското правителство, които да подсигурят безопасността на турския президент.
Припомняме, че Уругвай е първата страна в света, която официално признава Арменския геноцид през 1965 г. Също така в парламента на Уругвай е внесен законопроект за наказание отричането на Арменския геноцид.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *