Уникална ИЗЛОЖБА на Аршил Горки в МАНХАТЪН

Spread the love

20.12.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Аршил Горки (1904-48) създава революционни картини в средата на 40-те години на миналия век, преди да напусне този свят.

 Аршил Горки (Востаник Манук Адоян) е американски художник от арменски произход. Един от основоположниците на абстрактния сюрреализъм.

Роден е през 1904 г. в село Хоргом, в област Ван, Западна Армения. През 1915 г., когато започва кампания на младотурците за депортиране и убийство на арменци, Горки и семейството му бягат в Ереван. След това през 1919 г. заминават в Тифлис (Тбилиси), а оттам в САЩ.

През 1926 г. завършва Grand Central School of Art в Ню Йорк. Веднага след това е назначен като преподавател в същото училище. През втората половина на 30-те години със своите картини, той става световноизвестен.

Горки не оставя спомените зад гърба си. Някои от неговите картини изглеждат по-скоро като спомени за детските места, отколкото за буйни долини във Вирджиния. Горки вижда толкова много от 40-те години на миналия век, когато излиза извън сянката на Пикасо и се премества в хибридната си абстракция. И все пак в този стил, влиянията на неговите връстници са все още очевидни: Сезан, Пикасо, Миро.

В началото на творческият си път Горки страстно е очарован от импресионистите. Творбите на зрелия Горки обаче показват самия свят – емоционален, изпълнен с израз, объркващ, но лесно разпознаваем Аршил Горки…

“Аромат на кайсии в полетo”, 1944 г.

Американците обичат да казват, че преживените ужаси детството, му проправят пътя към величие в Америка. Но майсторът на четката бил много горд от произхода си, той го наричал подарък за себе си, като художник. Коренът му, за него, бил неизчерпаем източник на вдъхновение.

“Хоргом”, 1938 г.

Аршил Горки изминал дълъг път преди да превъзмогне спомените от детството, но това озарило пътя му към ново поколение художници. Той не само че дълбоко е усещал и разбирал изкуството, но успял точно да проектира това разбиране в заобикалящата го реалност. Вътрешната му борба, болка, мъки, мисли са изложени на показ и представени в платната му. Но в същото време картините на Горки не ни правят съпричастни, не предизвикват чувство на съжаление, а по един странен начин принуждават зрителя да погледне в душата му, потопена във вътрешния му свят.

“Организация”, 1933 – 1936 г.

Аршил Горки прекъсва живота си по свое желание твърде рано, но влиянието на творбите му върху световното изкуство е огромно. То се простира отвъд неговата личност и се превръща в собственост и опит на цялото човечество. Негови платна са притежание на много известни музеи и галерии по света.

“Портрет на Акаби”, 1936 г.

Изложбата “Ardent Nature: Аршил Горки Пейзажи 1943-47“ ще бъде представена в Hauser & Wirth, Ню Йорк, до 23 декември 2017 г.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *