УЛИЦИ В МОСКВА, КОИТО НОСЯТ ИМЕНАТА НА АРМЕНЦИ

Spread the love

спонсори

03.08.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Днес в Москва има над 3 500 улици, булеварди, паркове, алеи, от които 20 носят арменски имена.

12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nПървите арменци в Москва са пристигнали през XIV век. Към края на XVI век общността се концентрира около централната административна част на сегашния град. Улицата, където поначало живеят арменците, през XVIII век наричаха „Арменска” (преди – Николский, Сталповский). Според реклама Ботаника1историци, след големия пожар през 1812 година, сградите на улица „Арменска” изцяло се спасяват благодарение взаимодействията на арменците.

В Москва има улици, които са били кръстени на известни арменски политически деятели, в това число и военни. В чест на маршал Бахрамян е кръстена улицата „Командир Иван Бахрамян”, улица „Микоян” е кръстена в чест на авиоконструктора Артем Микоян.

Улица „Ананевский” е кръстена в чест на богаташа и собственик на многобройни къщи в Москва Ованес Ананов, а улица „Атарбеков” – на Георги Атарбеков, народен комисар по далекосъобщенията в Кавказ.

Улица „Люсиновская” е посветена на студентката от Търговския университет в Москва Люсил Лусинян, а улица „Халабян” – на архитекта Каро Халабян, който е автор на сградата на Централния театър на Съветската Армия в Москва.

Улица „Кощоянц” е кръстена в чест на учения-физиолог Хачатур Кощоянц, улица „Хачатурян” на великия композитор Арам Хачатурян, улица „Айвазовски” на великия художник Ованес (Иван) Айвазовски, подлезът „Лианозовский” – на известния търговец Геворг Лианозянц.

През 1964 година улица „Островски” е преименувана на „Армавир” – в чест на град Армавир в Краснадарска област, който е построен от арменците в чест на древната арменска столица Армавир. През 1965 година улицата, намираща се между улиците „Каспийска” и „Кавказка” е кръстена „Ереванская” в чест на столицата на Армения. В същата година улица „Пролетарская” е преименувана „Севанская” в чест на най-голямото езеро в Закавказието – езерото Севан, намиращо се в Армения.

Нерсес Кетикян

Редактирано: Варта Берберян-Гарабедян

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *