Удобен ли трябва да е за Анкара религиозният лидер на арменците

Spread the love

Разговор с архиепископ Хажак Барсамян

12 февруари 2018 г.  ГАНТЕХ АРАРАТЯН – През изминалата година, в дневния ред на всички арменци най-важният въпрос остана въпросът за избор на нов патриарх на Арменската патриаршия в Константинопол (Истанбул). Както е известно, в продължение на над 9 години, поради заболяване на Константинополски патриарх архиепископ Месроб II това място все още е свободно. Преди около година, на 15-ти март 2017, след свикване на събранието на Духовния съвет на Константинопол, за позицията на Патриарх на Цариградската патриаршия на Арменската апостолическа църква бе избран архиепископ Карекин Бекчиян.

Въпреки това, 11 месеца след тези избори, ситуацията остава същата, а и днес е трудно да се каже, когато ще бъде избран следващия, 85-ти патриарх на Константинопол.

– Как вече отбелязахме, за арменците в Турция и по принцип за всички арменци е много важно, арменците в Константинопол да изберат нов патриарх. За съжаление, поради болестта на архиепископ Месроб Мутафян, това място остава свободно за повече от девет месеца. Според неотдавнашен медицински доклад, Негово светейшество Месроб, за съжаление, няма да може да се върне на поста си и да продължи мисията си. Разбира се, ние като истински християни, вярваме в чудо, но решението се крие избор на нов патриарх. И колкото по-скоро това се случи, толкова по-добре, тъй като е известно, че тази ситуация е причинила някои трудности и проблеми в арменската общност в Истанбул.

Вие сте роден в Турция. Как отсъствието на духовен лидер влияе върху арменците в Турция?

– Като духовник, който е роден в Турция, бих искал да отбележа, че за патриаршия е важно за кратко време да се избере нов лидер. Въпросът не е кой ще бъде избран, важно е да се избере новият патриарх. А за това е необходимо да се образува комисия от 3-4 души, членовете на които ще бъдат приемливи за всички страни, и тези хора трябва да определят посоката на изборния процес и да установят връзки с турските власти. Разбира се, за да си сътрудничат, не означава, че да изпълнят инструкциите или желанията на държавата, но всеки орган, ако той не си сътрудничи с правителството, се сблъсква с определени затруднения при утвърждаването на патриархалните изборите. Неуместното в сегашната ситуация се крие във факта, че в хода на патриархалните избори или свързаните с това дела, нямат напредък, тъй като няма сътрудничество по този въпрос с правителството. И това означава, че докато няма сътрудничество с държавата, няма да има никакъв напредък в тази работа. Този проблем трябва да се разглежда реалистично. Следователно, е необходимо, членовете на органа-адресат на правителството и започнаха да говорят открито за всички проблеми, да ги представи пред властите и да чуят позицията на държавата по този въпрос.

Знаем, че Вашето име е включено в списъка на кандидатите, на които са изпратени писма по заповед на архиепископ Карекин Бекчиян за да изяснят своята кандидатура в патриархалните изборите?

– Получих писмо от архиепископ Гарегин Бекчиян и отговорих на писмото както устно, така и писмено, като посочих, че аз не съм кандидат за поста на патриарх.

Архиепископ Карекин Бекчиян приемлив кандидат ли е за Анкара?

– Аз искам да отбележа, че архиепископ Бекчиян е един от най-достойните, най-предани на духовенството на църквата ни, и за мен той е много скъп и обичан човек. Знам, че е почитан и уважаван от всички архиереи на Арменската църква. Въпреки това, наблюдаваме явление в Турция, което говори друго. След изборите с писмо губернатора на Истанбул заявява, че правителството е против избора му. Ситуацията показва, че има много нерешени въпроси и трябва да разберем причините за тази ситуация.

Какво ще кажете за кандидатурата на архиепископ Арам Атешян? Както е известно, около името му и ако не е в Турция, то в  Армения и Диаспората, има някои резерви.

– Константинополският патриарх трябва да се избира от населението, тази е общността, която трябва да реши дали да се включат имената на Арам Атешян или други кандидати преди изборите или в деня на изборите в списъка или не. И накрая, последната дума за избора на Константинополския патриарх трябва да бъде на арменската общност в Истанбул, но тук бих искал да изразя своята собствена позиция. По мое мнение, турските власти искат днес да видят на патриаршеския престол човека, който би бил приемлив и уважаван от обществото, Армения и всички арменци. Без съмнение, в това отношение не може да бъде човек, който ще бъде напълно приемливо за всички, но със сигурност има такъв, който се радва на симпатиите и уважението на по-голямата част от арменци.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *