ТЪЖНА ВЕСТ: Почина Националният герой на Армения, един от великите синове на арменския народ – КЪРК КЪРКОРЯН

Spread the love

Без име

18.06.2015, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – В понеделник вечерта е починал американският бизнесмен от арменски произход, филантроп и Национален герой на Армения – Кърк Къркорян, съобщават световните медии.

Гигантът на Лас Вегас, който е изиграл огромна роля за построяването на града на казината и години наред е подпомагал финансово Армения, бе на 98 години.

„Той бе велик човек, чудесен бизнесмен, иноватор, един от най-влиятелните и най-авторитетните финансисти на нашето време”, пише в изявлението си изпълнителният директор на MGM Resorts International – Джим Мюрен.

Според авторитетното издание “Forbes”, Кърк Къркорян заемаше с богатството си, което се оценяваше над 4 милиарда долара, 393 място в света.

Кърк Къркорян (Крикор Ахарон Крикорян) е роден през 1917 г. в семейството на Ахарон Крикорян, който в края на XIX век е емигрирал от град Харперт (Западна Армения) в град Фресно (САЩ). До 1935 г. той се е занимавал с различни дейности, бил е професионален боксьор. След това е учил в училище за пилоти и е станал пилот-инспектор. Като пилот във военновъздушните сили, е участвал във Втората световна война, след което е започнал да се занимава с търговия на акции на самолетни компани и хотелиерство. През 1947 г. купува малка чартърна авиокомпания Los Angeles Air Service, построява хотелите „Flamingo”, „MGM Grand” в Лас Вегас, както и други гигантски хотели. От 1968 г. започва да се занимава с киноиндустрия. Става основател и главен акционер на филмовите студия „Metro Goldwyn Mayer” и „United Artists”, както и на корпорацията „MGM Mirage”. Бил е акционер и в корпорацията „Chrysler Corporation”.

След унищожителното земетресение в Армения през 1988 г. и през годините на турско-азербайджанската блокада на страната, Къркорян предоставя огромна помощ на Армения и Планински Карабах. Фондация „Линс”, която той е основал, е дарил на Армения от 2001 г. за изграждането на инфраструктурата на страната151 милион долара, както и 21 милион долара за развитието на малкия и средния бизнес.

11164604_1012473492110078_2441819478561072103_nПрез 2004 г., за изключителният му принос към Отечеството, е удостоен с най-високото звание на Армения – Национален Герой на Република Армения.

Къркорян се жени през 1943 г. за Хилда Смит, която е стоматолог, но след девет години се развеждат. През 1955 г. той се жени за втори път с бившата танцьорка Джин Мари Хард. Ражда им се дъщеря – Трейси, а след това осиновяват още една дъщеря – Линда. След 29 години съвместен живот Кърк се развежда с майката на дъщеря си.

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *