ТУРЦИЯ СЕ ОПАСЯВА ОТ „АРМЕНСКА РЕКОНКИСТА”

Spread the love

Резултат с изображение за бетонна стена турция18.01.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН, СВЯТ – Новината за това, че Турция планира да построи бетонна стена на границата с Армения и Иран, бързо се разпространи чрез арменските и турски медии. Представяме Ви коментара на Армен Ванескехян, коментатор на арменското издание „Sputnik Армения”, относно причините за това решение.

„Турският журналист Ерджан Байсал отбелязва, че след завършване изграждането 12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nна бетонната стена по границата между Сирия и Турция, турските власти ще продължат да изграждат бетонна стена по границите с Иран и Армения, за да предотвратят контрабандата. Журналистът отбелязва, че още през м. май 2016 год. турската държавна строителна компания TOKI, министерствата на отбраната и финансите на Турция са подписали съвместен договор за изграждане на бетонна стена, висока 3 метра, в шест области на страната.

Тази новина е напълно нелогична и неразбираема, тъй като армено-турската граница е една от най-защитените граници в света.

Не става въпрос за това, че на тази граница се прилагат граничните правила още от времето на СССР и преминаването на терористи или бежанци е напълно изключено. Същото се отнася и за контрабандистите. Да не забравяме, че политическите отношения между Турция и Армения са толкова напрегнати, че за сигурността на границата може да се говори само от гледна точка на военно нахлуване. А тогава и бетонната стена няма да помогне нито срещу военната техника, нито срещу артилерията, нито срещу съвременните ракети.

Остава да се помисли само едно: от какво се страхуват турците? Нима мислят, че когато в източните територии на Турция цари хаос, арменците крадешком ще нахлуят през границата и ще върнат земите на своите деди. Иначе казано, ще осъществят „арменска Реконкиста*”?

Какво да кажем? Могат да не се притесняват. Ако нещата стигнат до там, то стената със сигурност няма да ги спаси. И най-важното, арменците никога няма да върнат земите на своите предци крадешком. Със сигурност Армения предварително ще уведоми международната общност и Турция.

*Реконкиста е исторически период от 774 години, по време на който северните християнски кралства Кастилия, Навара, Леон, Арагон и Португалия отвоюват обратно южните иберийски земи, управлявани от Арабския халифат.

Арман Ванескегян

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *