Турция каза, че “осъжда” атаката срещу арменски храм в Истанбул

Spread the love

02.05.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Във вторник, 1 май, турското правителство “остро осъди” атаката срещу арменския храм в Истанбул, която осъмна с националистически графити по стените и боклуци изхвърлени пред портите й, предаде АФП.
Министерството на вътрешните работи направи изявление, че атентата в понеделник срещу храм “Сурп Такавор” в квартал Кадикой в Истанбул е “неприемлив” и подчерта, че силите за сигурност разследват кой стои зад нея.
Според изявленията на вътрешният министър Сюлейман Сойлу, е говорил действащия арменски патриарх Арам Атешян в Истанбул и главата на църквата в Кадикой.
В резултат от атаката се виждат купчини от гнили боклуци, изхвърлени пред входа на храма, а думите “от жител на Ерзурум – тази родина е наша” са изписани по стената.
Отношенията между Турция и Армения продължават да се задържат от спора за Геноцида на 1,5 милиона арменци, извършен от Османската империя.
Само една част от историческото население на арменците остава в Турция, но една културно-динамична общност, в която живеят десетки хиляди души, се концентрира в Истанбул, където има многобройни арменски храмове.
Такива нападения над местата за богослужение на днешните християнски и еврейски общности в Истанбул са изключително редки.
Ерзурум, голям град в североизточна Турция, е бил дом на голяма арменска общност преди 1915 г., докато днес там няма такива.
Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *