Турското външно министерство поръча филм за дейността на Арменската тайна освободителна армия

Spread the love

11.04.2018 г. ГАНТЕХ АРАРАТЯН – В Турция се снима документален филм за турските дипломати, които са били убити в периода 1973-1985 г., по време на военните операции на ASALA (Тайна армия за освобождение на Армения).
“Филмът е финансиран от турското външно министерство. Той разказва за четиридесет турски дипломати убити от арменски отмъстители“, пише турското издание Yeni Safak.
По-рано, по инициатива на Министерството на външните работи на Турция в Сидни, Отава, Хага, Лисабон, Атина и Виена са открити паметни плочи в памет на убитите дипломати.
ASALA (от английски “Armenian Secret Army Liberation of Armenia” – “Тайна армия за освобождение на Армения”) е основана през 1975 г. от група ливански арменци начело с Хакоб Хакобян, с цел да се повдигне Арменският въпрос на международно политическо ниво чрез военни действия.
Военните операции на ASALA са съсредоточени главно върху турските посолства, консулства, дипломати, държавни служители, военни и полицейски институции, турската бизнес среда, офиси на Turkish Airlines, както и държавни и обществени институции в други страни, които са предоставили военна помощ на турската държава. Организацията съществуваше до 1991 г.
Припомняме, че турският националист Гексел Гюлбей твърди, че ASALA, организацията на арменските военни отмъстители, се завръща.
Редактирано от вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *