ТУРСКИ КОМИТЕТ започва поход срещу закона за криминално наказание за отричане на Арменския геноцид в Гърция

Spread the love

Реклама-за-отдел-Новини12

77652418.09.2014, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Турски комитет „Талеат паша” е започнал поход срещу закона за криминално наказание за отричане на Арменския геноцид, който бе приет в парламента на Гърция. Както съобщава турският сайт ulusalkanal.com.tr, във видеообръщение, което бе разпространено от комитета, се казва: „Ние идваме, Гърция, за да хвърлим в лицата ви лъжата за геноцида”.

Ръководителят на комитета, генерал в оставка Хаккъ Пекин е заявил, че законът, който е приел парламентът на Гърция е „незаконен”. Той казал, че тръгва за Гърция, за да постигне „анулиране на закона”.

Генералът националист е критикувал турското правителство и парламента за това, че към този закон запазват безразличие и тишина. Той твърдял, че вместо тях „това трябваше да направи държавата”.

На 9-ти септември  гръцкият парламент, с 54 „за”, 42 „против” и 3 „въздържали се”, прие закон, според който отричането на Геноцида на територията на Гърция, е криминално престъпление. По този начин Гърция стана третата страна в Европейския съюз, след Швейцария и Словакия, която криминализира отричането на Геноцида над арменския народ.

Нерсес Кетикян

Редакция: Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *