Турски журналист: Ердоган ПОДКРЕПЯ Палестина, която ПРИЗНАВА АРМЕНСКИЯ ГЕНОЦИД

Spread the love

21.12.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Журналистът от турския уеб сайт turkishnews.com, Ахмет Гюлер, критикува предаността на Турция към Палестина като припомня, че последната призна Арменския геноцид.

Също така, турският журналист припомня забележките на палестинския президент Махмуд Абас на 18 януари 2016 г. в базиликата “Рождество Христово” във Витлеем по повод Арменската Коледа. “Абас заяви, че арменците са солта на тези земи, и че никога няма да я напуснат”, пише журналистът. “Махмуд Абас е оприличил тежкото положение на народа на Палестина с положението на арменците в годините на Геноцида извършен в Османската империя. Също така президентът на Палестина заяви, че е поканил своя арменски колега Серж Саркисян в Палестина и се надява, че Саркисян ще приеме поканата”, коментира Гюлер.

Припомняме, че Турция, която бе домакин на извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество на 13 декември т.г., призова мюсюлманските държави да притиснат света да признае Източен Йерусалим за столица на Палестинската държава.

Бел.ред.- Арменците са били част от народа, населявал Светата земя още от IV век, по времето на арменското царство, което първото в света приема християнството като държавна религия.

Арменската общност в Палестина наброявала приблизително 5000 души, потърсили спасение по време на Арменския геноцид (1915 г.), който се е извършил в последните дни на агонизиращата Османската империя.

Докато повечето се озовали в Ливан, Сирия и Ирак, няколко хиляди бежанци се насочили към Палестина. Данни от 1948 г. сочат, че преди етническото прочистване в Палестина (когато се създава държавата Израел) са живели около 15 000 души арменци, от които почти две трети  са били принудени да потърсят спасение на Западния бряг, Ливан, или в Европа и Северна Америка. Днес около 2500 арменци живеят в Йерусалим, Витлеем и Рамала, 1000 в Яфа и 1000 в Хайфа.

Арменците не са единствената палестинска общност, чиято история в страната може да се проследи от времето на Геноцида. Има още около 2 000 асирийци в святата земя, които бягат от християнското прочистване в Османска Турция.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *