ТРЪМП ПОЗДРАВИ лично АРМЕНЕЦЪТ, който е легенда в ПЕНТАГОНА

Spread the love

02.1.2018, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Саркис Татикян е роден през 1922 г. във Филаделфия. Семейството на Татикян се премества в САЩ, за да се спаси от Арменския геноцид. Баща му избягал от клането в Османската империя и се установил в град Норфолк, Вирджиния, където през 1921 г. се оженил за арменка от Франция.

След като завършва училище и колеж през 1942 г., Саркис Татикян се присъединява към американските въоръжени сили, където впоследствие работил цял живот, а днес е най-старият член на американското правителство.

В музея на Пентагона се съхранява проба от ракета, разработена от Татикян, с която американските самолети са бомбардирали през Втората световна война японски самолети.

Саркис Татикян получава най-високия си пост през 1979 г., когато е назначен за заместник-директор на флота в Отдел за връзки с малки и привилегировани предприятия. По време на престоя на Татикян на тази длъжност малкият бизнес е получил договори на обща стойност 100 млрд. долара.

Въпреки факта, че Татикян  навърши 94 години през 2017 г., той продължава да заема същата длъжност и няма да подаде оставка, въпреки че може да се пенсионира през 1973 г.

В края на 2017 г. Саркис Татикян, смятан за легенда на Пентагона, получи поздравления и награда от американския президент Доналд Тръмп.

За 75 години служба Татикян е бил на почивка само няколко пъти и е дарил всички ваканционни обезщетения, за да помогне на хората, боледуващи от рак.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *