Тръмп не нарече “Геноцид” елиминирането на 1,5 милиона арменци

Spread the love

25.04.2018 г. Гантех Араратян – Президентът на Съединените щати – Доналд Тръмп изнесе ежегодна реч по повод Деня на възпоменание на жертвите от Геноцида над арменците.
В речта си, поредният американски президент отново не използва термина “геноцид”, вместо това използва фразата на арменски “Медз Ехерн” (Голямото клане).

“Днес ние помним “Медз Ехерн” – една от най-лошите масови жестокости на ХХ век, когато 1,5 арменци са били депортирани, убити или поели по пътя на смъртта през последните години на Османската империя. Спомняме си ужасните събития от 1915 г. и жалеем за изгубените животи и пострадали”, каза Доналд Тръмп.
В речта си, президентът на САЩ също така отбеляза смелостта на американския посланик Хенрих Моргентау в Османската империя в началото на ХХ век, който се опитва да сложи край на насилието и след това набира средства за да подпомогне пострадалия арменски народ.
Доналд Тръмп също така заяви, подчертавайки твърдостта на арменския народ, че арменците са допринесли значително за развитието на американската държава.

Редактирано от редакцията на вестник “Парекордзагани Цайн”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *