ТРИ ПЪТИ Е НАМАЛЯЛ БРОЯТ НА АРМЕНСКИТЕ ГРАЖДАНИ, КОИТО ТЪРСЯТ УБЕЖИЩЕ В СТРАНИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Spread the love

01.05.2019, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Намаляването на броя на арменските граждани, търсещи убежище в страните на ЕС може да ускори старта на преговорите за либерализирането на визовия режим.

Броят на гражданите на Република Армения, търсещи убежище в страните на Европейския Съюз през 2018 година е намаляло три пъти спрямо 2017 година, заяви председателят на постоянната комисия по европейска интеграция към Националното Събрание на Република Армения Арман Йехоян по време на срещата си с ръководителя на ереванската канцелария на Международния център по изработване на миграционна политика Карел Хофстра и отговорника на програмата Андрей Апоян.

„Ако тази динамика за намаляване на броя на търсещите убежище арменски граждани в ЕС се запази, то може да констатираме, че за стартиране на преговорите за либерализирането на визовия режим няма политическа пречка.”, каза Йехоян.

Той още отбеляза, че Армения е готова за стартирането на преговорите с ЕС за либерализирането на визовия режим не само технически, а и политически. Йехоян припомни, че след политическите промени в страната се отбелязва безпрецедентен прогрес в сферите на основните права на човека и гражданина, на защитата на свободата на словото, медиите и събиранията, което е едно от основните изисквания на плана на действията за либерализирането на визовия режим с ЕС.

Страните са се договорили със съвместни усилия от една страна да повишават осведомителнността на обществото относно тънкостите на либерализирането на визовия режим, а от друга страна да бъде по-подробно представена на страните на ЕС степента на готовността на Армения за процеса.

Карел Хофстра  подчерта още, че с подкрепата на ЕС скоро ще стартира процесът за модернизация на КПП „Мехри” в Армения на границата с Иран.

Нерсес Кетикян, Варта Берберян-Гарабедян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *