ТОЗИ ДЕН В ИСТОРИЯТА НА АРМЕНСКИЯ НАРОД – 06 ЮНИ

Spread the love

Реклама-за-отдел-Новини1206 юниpers138531651957111 години от раждането на АРАМ ХАЧАТУРЯН, световноизвестен арменски композитор и диригент. Творбите на Хачатурян се отличават с много характерен оркестров почерк. Особеността на музиката му се състои в активното ритмично развитие, достигащо повторение на основната му формула или игра с акцентите в самата формула. Хачатурян се изявява и като диригент, гастролира с авторски концерти в много градове на Съветския съюз и зад граница. Негови творби са изпълнявани от звезди на музикалното изкуство. Композиторът е обвит в слава, любимец на публиката и уважаван от властите. Носител е на званията народен артист на СССР (1954) и герой на социалистическия труд (1973), академик на Академията на науките (АН) на Арменската съветска социалистическа република (АССР, 1963). Награждаван е с множество сталински, ленински и други държавни награди на СССР и АССР. Направил е много за развитието на арменската композиторска школа. Хачатурян оказва значително влияние и върху музикантите на Средна Азия. Роден е през 1903 г. в Тбилиси и е починал на 1 май 1978 г. в Москва. Тялото му е пренесено в Армения и погребано с невероятна тържественост и с големи почести.

Допълнително четиво:

ЕДИНСТВЕНАТА СРЕЩА МЕЖДУ ДВАМАТА СВЕТОВНИ ТИТАНИ – Ърнест Хемингуей и Арам Хачатурян

0519kerkorian97 години от раждането на КЪРК КЪРКОРЯН, арменски милиардер от САЩ, бизнесмен, филантроп, Национален герой на Армения. Роден е през 1917 г. във Фресно. Семейството му са бежанци от Западна Армения. Въпреки напредналата си възраст, продължава лично да управлява бизнеса си.

Допълнително четиво:

АРМЕНЕЦ Е ВТОРИЯТ най-възрастен МИЛИАРДЕР в света

FORBES: Арменец попадна в списъка с милиардерите, които не са завършили училище

George_Deukmejian_Official_Portrait_crop86 години от раждането на ДЖОРДЖ ДЬОКМЕДЖЯН, американски политик от арменски произход. След завършването на образованието си в местен колеж учи право в университета “Св. Джонс”. Практикува като юрист в Ню Йорк преди да служи в американската армия в Париж. Завръща се от военната си служба и отново започва да практикува право в Южна Калифорния. Той последователно е избиран за сенатор, главен прокурор (1979 г. – 1983 г.) и 35-и губернатор-републиканец (1983 г. – 1991 г.) на щата Калифорния. По негова инициатива от 1985 г. 24 април в щата Калифорния е обявен Ден за възпоменание на жертвите от Арменския геноцид. Женен е за Глория М. Саатджиян. Има две дъщери и един син. Роден е през 1928 г. в град Олбани (щата Ню Йорк, САЩ).

Нерсес Кетикян

В-к-Парекордзагани-Цайн12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *