ТОЗИ ДЕН В ИСТОРИЯТА НА АРМЕНСКИЯ НАРОД – 04 ЮНИ

Spread the love

Реклама-за-отдел-Новини12

04 юниNerses-SHnorhali_resize1912 години от раждането на НЕРСЕС ШНОРХАЛИ, Католикос на всички арменци, църковен деятел, богослов, поет, музикант, композитор и историк. През 1166 г. е избран за Върховен патриарх и Католикос на всички арменци. Поради многото си таланти Нерсес IV Гълайеци е наречен от съвременниците си Шнорхали (Надарен). Роден е през 1102 г. в замъка Дзовк (Киликийска Армения) и е починал на 13 август 1173 г. в Хромкла (Киликийска Армения). Арменската църква го е канонизирала за светец.

knunyanc108 години от раждането на ИВАН КЪНУНЯНЦ, арменски химик, художник, реставратор и академик на АН на СССР. Основател е на школата по фотоорганичната наука. Роден е през 1906 г. в град Шуши (Карабах) и е починал на 21 декември 1990 г. в Москва.

 

 

 

573 години от раждането на АНАТОЛИ ГРИГОРЯН, арменски художник и народен артист на Република Армения. Неговите картини са били изложени на най-различни изложби в Армения и в чужбина, в това число и в България. Роден е през 1941 г. в град Ленинакан (дн. Гюмри в Армения).

Нерсес Кетикян

В-к-Парекордзагани-Цайн12

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *