Творби на починалия египетски карикатурист с арменски корени ще бъдат изложени в Кайро

Spread the love

11.01.2018 ГАНТЕХ АРАРАТЯН – От 10 януари 2018 г. до 19 февруари 2018 г. в галерия “Ал Масар” в Замалек, Кайро, ще бъдат изложени творбите на египетския карикатурист с арменски корени Александър Сарухан, озаглавени “Ехо от минали видения”.
Това е втората от поредица изложби, посветени на наследството на Сарухан. Предишната е наречена “Политическа комедия”, в която са показани десетки творби от творчеството на художника, създадени между 1930 и 1970 година.
“Ехо от минали видения” ще покаже 35 оригинални рисунки на художника, които се отнасят главно до вътрешната и външната политика на Египет, както и коментари за световните събития от близо 50 години, които все още са релевантни днес, като конфликта в Йерусалим.
Роден на 1 октомври 1898 г. в арменски град в руската империя, Сарухан се смята за един от първите карикатуристи на Египет, като помага на изкуството да се превърне във важна форма на политически коментар в региона. Той се премества със семейството си в столицата на Турция – Истанбул през 1909 г., където създава малък вестник с брат си – първата стъпка в бъдещата му кариера.
Заедно с брат си учи в колежа на Мъхитарияните, но Арменският геноцид през 1915 г. ги принудил да останат там и след дипломирането си.

След смъртта на родителите си, единственото, което му остава е неговото изкуство. Сарухан се фокусира върху рисуването до края на войната, като междувременно работи като преводач за британската армия до 1921 г.
След това той започва да учи изкуство във Виена, преди да се премести в Египет през 1924 г., след като вече е публикувал над 100 завършени творби.
Карикатурите му описват политическата атмосфера, довела до евентуалната независимост на Египет през 1953 г. и остро критикуват колониалното управление.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *