ТАЙНИТЕ НА АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА „СВ. КЕВОРК” В ТБИЛИСИ ИЛИ УНИКАЛНИ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ (Снимки)

Spread the love

Թբիլիսիի Սուրբ Գևորգ եկեղեցին

16.01.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН, ИСТОРИЯ – Невъзможно е да се представи съвременен Тбилиси без най-колоритната в Грузия църква – „Св. Кеворк”, която векове наред е помогнала на арменците в Грузия да съхраняват националната си идентичност.

12804811_1751914975030778_4117533550872380528_nЦърквата е била ремонтирана през 2013-2015 год. по инициативата на архиерея на Арменската епархия в Грузия епископ Вазген Мирзаханян и с финансовата подкрепа на известния арменски бизнесмен и филантроп Рубен Варданян, както и бившия премиер на Грузия – Бидзина Иванишвили.

„След ремонтите туристите по-често посещават Църквата, която привлича с архитектурата и с историята си. Ние всеки ден разказваме на туристите за вярата, традициите и обичаите на арменците”, разказва духовният пастир на църквата свещеник Нарек Кушчян.

Църквата има уникална енергетика и атмосфера. Особена колоритност предават стенописите, които са открити по време на ремонтните дейности и са рисувани през XIV-XV век.

Стените на храм „Св. Кеворк” са рисувани с образи от Стария Завет – „Изгонването на Адам и Ева от Рая”, както и „Изкушението”, които са изографисани от представителите на династията Ховнатанян. Под купола е нарисуван лика на Христос, около когото са разположени апостолите. По-късните стенописи са рисувани от Геворг Башинджахян, велик арменски художник от XX век.

„Стенописите са открити по време на ремонтните дейности. Самите ние не знаехме за тяхното съществуване. Специалистите твърдят, че това е само първия слой, а под тях има още слоеве, и за да не повредим първия слой, не рискувахме и не продължихме напред”, отбелязва духовния пастир.

Църквата е била променена и отвън. Вместо мазилката от пред, тя е облицована с тухли.

Арменската църква „Св. Кеворк” е построена през 1251 година със средствата на княз Умек, който е родом от Маназкерт. Той е бил богат търговец в град Карин (Ерзурум). Със семейството си се мести да живее в Тбилиси, когато монголците превземат Карин през 1242 година.

Според историците, Умек не случайно е избрал мястото на църквата, тъй като преди нея, на същото място, през 631 година е била построена църквата „Крепостта на Св. Кеворк”.

Арменците в Грузия са построили тази църква, след като Грузинската църква се отделя от Арменската през 607 година. Преди това двете църкви са били обединени, а грузинските свещеници са били ръкополагани в Св. Ечмиадзин.

Разделението било в резултат на решението на грузинския католикос Кюрион I, поради склонността на грузинските свещеници да се присъединят към мощна Византия.

„Тъкмо тогава е била построена църквата „Крепостта на Св. Кеворк”, мястото на което през XIII век Умек построява новия храм, който се намира на един от площадите на Тбилиси – Майдан”, казва отец Нарек.

Църквата „Св. Кеворк” днес е Катедрален храм. Около нея през вековете са били погребани редица известни арменци. По време на ремонтните дейности са били открити тленни останки, които са били препогребани според християнските обичаи.

Там са погребани бардът Саят-Нова, художникът Геворг Башинджахян, арменските командири на руската армия Михаил Лорис-Меликов, Ованес Лазарянц, Аршак Тер-Хукасов и бейбут Шелковников, както и предишният архиерей на Епархията архиепископ Геворг Серайдарян.

Лаура Саркисян, Sputnik

Превод: Нерсес Кетикян

Редактирано: в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

Армянская Апостольская церковь Сурб Геворг в ТбилисиԹբիլիսիի Սուրբ Գևորգ եկեղեցինԹբիլիսիի Սուրբ Գևորգ եկեղեցինԵկեղեցուն հարող տարածքում տարբեր ժամանակներում մի շարք նշանավոր հայ գործիչներ են թաղվել։Այստեղ է հանգչում նաև Հովհաննես ԼազարյանցըԵկեղեցուն հարող տարածքում տարբեր ժամանակներում մի շարք նշանավոր հայ գործիչներ են թաղվել։

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *