СЪЮЗЪТ НА АРМЕНЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ осъжда ТЕРОРИСТИЧНИТЕ ДЕЙСТВИЯ на Азербайджан в РЕПУБЛИКА ПЛАНИНСКИ КАРАБАХ

Spread the love

sab_logo

06.04.2016, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Съюзът на арменците в България разпространи
изявление, в което председателят на Съюза Арутюн Овсепян остро осъжда терористичните действия на Азербайджан в Република Планински Карабах (РПК). В изявлението се казва:

„Съюзът на арменците в България остро осъжда мащабното военно настъпление на Азербайджан по цялата гранична линия на Република Планински Карабах, започнато от 2 април т.г., при което бяха използвани въздушни сили, тежка артилерия и военна техника, което бе безпрецедентно от примирието през 1994 година насам.

Десетки военнослужещи и граждански лица, сред които и деца, са станали жертви на тези нападения. По този повод САБ изразява своите най-дълбоки съболезнование и споделя скръбта на близките и роднините на невинните жертви.

За съжаление, международната общественост в своите призиви относно Карабахския конфликт продължава да поставя знак на равенство между страните, избягвайки конкретни критики и твърди призиви към Азербайджан за въздържаност. Пренебрегва се обстоятелството, че тъкмо ръководството на Азербайджан постоянно и последователно говори с езика на военното насилие, прави призиви за военни действия, агитира расизъм и арменофобия, използвайки за това дори международните сцени.

Затова призоваваме властите на България, европейските и международните структури, решително да осъдят провокационните действия на Азербайджан, които стават причина за загубата на стотици хора, в това число и сред мирното гражданско население.

Съюзът на арменците в България изразява своята солидарност и подкрепа към Република Планински Карабах и нейния народ в борбата ѝ за свобода и в усилията ѝ за изграждане на мирна, безопасна и процъфтяваща страна. Същевременно призоваваме Арменската общност в България, както и цялата арменска Диаспора по света още повече да активират действията си в полза на нашия народ и нашето Отечество.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *