СЪПРУГАТА на Джордж Клуни ще защитава Армения, в делото на турския националист Перинчек, в Европейския съд

Spread the love

29.12.2014, ГАНТЕХ АРАРАТЯН – Съпругата на известната холивудска звезда Джордж Клуни – Амал Рамзи Аламудди ще бъде един от адвокатите, които ще защитават Армения в Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), по делото на турския националист Догу Перинчек, съобщава главният редактор на англоезичното издание „The California Courier” – Харут Сасунян. Съдебното заседание е назначено за 28 януари и.г.

Госпожа Клуни е известна адвокатка, която е специализирала в областта на международното и криминално право, човешките права и екстрадицията. Тя е била включена в дела, каквито са съдебните процеси срещу Джулиан Асанж, основателят на Уикилийкс и бившият премиер министър на Украйна – Юлия Тимошенко. Освен това, тя е работила с прокурора на Специалния трибунал на ООН по въпросите на Ливан, както и международния криминален съд за бивша Югославия.

Амал Рамзи Аламудди е родена през 1978 година в Ливан. Била е на две години, когато семейството й се премества да живее в Обединеното Кралство. Получава висше юридическо образование в университета на Ню Йорк и започва работа в Международния съд на правосъдието (Световният съд). След завръщането си в Лондон, тя започва работа като юрист в Камарата на юристите Даути Стерид. Била е съветничка на Кофи Анан, специален пратеник на Генералния секретар на ООН по конфликта в Сирия. Идеално владее английски, френски и арабски. През 2014 година се омъжва за актьора Джордж Клуни.

Догу Перинчек, който е известен с омразата си към арменците, през 2005 година, по време на една научна конференция в Швейцария бе заявил, че Арменския геноцид е „една огромна международна лъжа”. На 9 март 2007 година швейцарският съд осъди турския националист Догу Перинчек по т. 216 на Наказателния кодекс за отричане на Арменския геноцид. Според решението, последният бе осъден да заплати финансова глоба и да понесе наказателна отговорност. Апелативният съд на Вудикантон и Федералният Върховен съд отхвърлиха обжалването на Перинчек.

На 17 декември 2013 година ЕСЧП реши, че швейцарския съд е нарушил правото за свободно слово на Догу Перинчек. На 11 март 2014 година Министерството на правосъдието на Швейцария заяви, че ще обжалва решението на Европейският съд. На 17 март Швейцария изпълни обещанието си и обжалва решението във Върховната камара на ЕСЧП.

Нерсес Кетикян

Редактирано от в-к “ПАРЕКОРДЗАГАНИ ЦАЙН”

2 thoughts on “СЪПРУГАТА на Джордж Клуни ще защитава Армения, в делото на турския националист Перинчек, в Европейския съд

  1. Pingback: ДЕЛОТО на Перинчек в Европейския съд може да изиграе ключова роля за международното признание на Арменския геноцид | Гантех Араратян

  2. Pingback: ТУРСКИЯТ НАЦИОНАЛИСТ Догу Перинчек е направил изявление, което накърнява чувствата на християните | Гантех Араратян

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *