СЪВЕТА на Европа започна РАЗСЛЕДВАНЕ срещу АЗЕРБАЙДЖАН

Spread the love

06.12.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН –.12.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН –  Комитетът на министрите на Европа е започнал съдебно производство срещу Азербайджан във връзка със задържането на опозиционния лидер Илгар Мамедов, въпреки факта, че съдът в Страсбург нареди освобождаването му.

Подобна процедура срещу държава-членка на Съвета на Европа, която предвижда търсене на отговорност за неспазване на решение на Европейския съд, се прилага за първи път от Комитета на министрите.

“Съдът (ЕСПЧ- Европейския съд за правата на човека) констатира, че действителната цел на мерките срещу Илгар Мамдадов е била да го накарат да замълчи или да го накажат за критиката му към правителството. Жалбоподателят остава задържан въз основа на изопачен наказателен случай”, се казва в прессъобщението на Съвета на Европа.

През март 2014 г. лидерът на демократичното опозиционно движение Републиканската алтернатива Илгар Мамедов бе осъден на седем години затвор по обвинения в организиране на размирици в град Исмаил. През май 2014 г. Европейският съд констатира, че в заведеното срещу опозиционера дело, не са представени надеждни доказателства за вината на Мамедов.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *