СТРАХОВЕТЕ НА АРМЕНЦИТЕ на фона на нарастващия НАЦИОНАЛИЗЪМ И АВТОРИТАРИЗЪМ В ТУРЦИЯ: „ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ОТ 1915 Г. МОГАТ ДА СЕ ПОВТОРЯТ“

Spread the love

30.11.2017, ГАНТЕХ АРАРАТЯН –Изданието «Ал-Монитор» от Близкия Изток публикувана статия, в която представи фактите и притесненията на арменците на фона на нарастващия национализъм и авторитаризъм в Турция.

“Тази седмица, сградата на Арменската църковна асоциация в Малатия беше нападната с камъни, когато офисът беше празен. В града живеят само няколко десетки арменци. Преди Геноцид по време на Първата световна война, когато всички арменците в страната са били унищожени, арменците в Малтия са представлявали една трета от населението. Турция отрича, че тези убийства са Геноцид.

Неотдавна, през 2007 г., в Малатия, бяха измъчвани и убити трима арменски служители на Библейското издателство, включително и германски гражданин.

Девет години след убийството, съдът оправда тримата, както и двама длъжностни лица, на които определени минимално наказание”- пише вестникът.

«Ал-Монитор» включен в публикацията си и интервю с турския депутат Гаро Пайлан, който изрази позицията на националните малцинства в Турция, отбелязвайки, че те си спомнят какво се е случило с техните баби и дядовци, или дори с техните майки и бащи, и знаят, че при сегашните обстоятелства, престъпленията могат да се повтарят.

“Малцинствата се опасяват, че може отново да станат пионки на подземни структури, които да се възползват от настроението на протести в страната”, каза депутатът пред «Ал Монитор”.
Припомняме, че по време на среща в турския град Трабзон, поддръжници на Президента Реджеп Тайип Ердоган издигаха расистки лозунги срещу арменците.

Редактирано от редакцията на вестник „Парекордзагани Цайн“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *